Naslovna » Izlasci » Izložbe » Skulpture i crteži Marije Jovanović
Marija Jovanović
Marija Jovanović

Skulpture i crteži Marije Jovanović

Do 18. januara u Galeriji Beogradske tvrđave u unutrašnjoj Stambol kapiji biće izložene skulpture i crteži Marije Jovanović.

Ovo je prva samostalna izložba mlade umetnice koja je diplomirala vajarstvo na FLU u Beogradu, a trenutno je na drugoj godini master studija na vajarskom odseku u klasi profesora Mrđana Bajića. Premda veoma mlada, dvadesettrogodišnja umetnica traga za idealnim predmetom. Njene radove karakteriše odstupanje od standardnih vajarskih tehnika. Umesto vajanja i odlivanja u gipsu, Marija Jovanović gips uliva u različite materijale koji nas svakodnevno okružuju – kese, platna, prezervative i slično.

– Trudim se da skulpture budu jasne, upečatljive, lako čitljive, da podsećaju na znak ili simbol. Takođe, uvek težim da forma bude zategnuta, nabujala i glatka – objašnjava Jovanović.

Koautror je skulpture u javnom prostoru „Crepovanje“ u Novom Bečeju, radionice za skulpturu međunarodne letnje umetničke škole Univerziteta umetnosti u Beogradu. Izlagala je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Radno vreme Galerije je od 10.00 do 17.00. (danubeogradu.rs)