Naslovna » Izlasci » Film » Snimanje filma „7 dana koji su promenili vek“
7 dana koji su promenili vek - najava
7 dana koji su promenili vek - najava

Snimanje filma „7 dana koji su promenili vek“

Povodom skorog obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, u Starom dvoru najavljen početak snimanja dokumentarno-igranog filma „7 dana koji su promenili vek“, u austrijsko-srpskoj koprodukciji.

Ideja je da se ovim filmom ispriča priča iz ugla Ištvana Balinta i Dušana Đonovića, prvih žrtava u tom ratu, ali i o velikoj diplomatskoj prepisci između Beča i Beograda, kao i o tome da li se mogla izbeći velika tragedija, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Zamenik predsednika Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić podsetio je da će svet 28. jula 2014. godine obeležiti 100 godina od početka Prvog svetskog rata, kada će i Beograd taj značajan datum obeležeti nizom aktivnosti.

– Istorijska je činjenica da je taj rat počeo upravo u Beogradu, gde su ispaljeni prvi hici i gde su pale prve žrtve. Grad Beograd podržava ovaj projekat, u koprodukciji dve države koje su tada bile zaraćene strane, a danas su ujedinjenje u ovom umetničkom poduhvatu – ukazao je Alimpić.

Andreas Mešoh, vlasnik austrijske producentske kompanije „Art-medija“, koja učestvuje u izradi ovog projekta, zahvalio je Upravi grada i gradskim ustanovama kulture, koje su omogućile da se prikupi neophodna građa za početak snimanja filma.

On je podsetio da je materijal, koji treba da pokaže objektivno stanje u svetu pred početak Velikog rata, prikupljan, osim u Austriji i Srbiji, i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Rusiji.

– Film će se baviti i težnjom tadašnjeg društva za promenama, uključujući pisce, pesnike i umetnike, koji su, poemama, člancima i karikaturama, pomagali svojim vladarima da započnu svetski rat. Takođe, biće pomena o veoma ubrzanom razvoju telegrafa s početka 20. veka, koji je prvi put upotrebljen, tačnije zloupotrebljen u svrhu ratne propagande – najavio je Mešoh.

Namera je da dokumentarni film traje 45, a igrani 90 minuta, snimaće se na engleskom, biće titlovani na srpski, nemački, francuski i ruski jezik, a premijera se očekuje 28. jula 2014. godine na Kalemegdanu. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.