Naslovna » Izlasci » Izložbe » Svečano otvoren Muzej Vuka i Dositeja

Svečano otvoren Muzej Vuka i Dositeja

Juče je Muzej Vuka i Dositeja svečano otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a zvanicama se obratio i ministar kulture i informisanja Bratislav Petković i v.d. direktora Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković.

U utorak, 25. decembra od 18.00, uz stručno vođenje biće predstavljena i nova postavka Muzeja. Tokom stručnog vođenja kroz novi-stari Muzej prisutni će imati priliku da se upoznaju sa novom postavkom i novim vizuelnim identitetom, a Muzej će, od 26. decembra, ponovo biti otvoren za javnost.

Zainteresovani posetioci će imati priliku da posete Muzej Vuka i Dositeja svakog dana osim ponedeljka. Utorkom, sredom i petkom Muzej će biti otvoren od 10.00 do 17.00, četvrtkom i subotom od 12.00 do 20.00, dok će nedeljom svi zainteresovani novu postavku moći da vide u terminu od 10.00 da 14.00. Grupne i školske posete moguće je najaviti pozivom na brojeve 011/2625-161 i 060/8075-035, kao i putem e-maila – edukacija@narodnimuzej.rs i vukidositej@narodnimuzej.rs

Muzej Vuka i Dositeja (Gospodar Jevremova 21), memorijalni muzej, posvećen je dvojici velikana srpske kulture, prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika, Vuku Karadžiću. Osnovan je 1949. godine. Nalazi se u zgradi nekadašnje Velike škole, koju je kao licej, 1808. godine otvorio veliki srpski prosvetitelj i prvi srpski ministar prosvete Dositej Obradović. Muzej ima stručnu biblioteku, sa manjom čitaonicom i sastoji se iz dva dela – u prizemlju je deo posvećen Dositeju Obradoviću, a na spratu Vuku Stefanoviću Karadžiću. (danubeogradu.rs)

loading...