Naslovna » Izlasci » Film » „Sveti motori“ (Holy Motors) u bioskopima od 13. decembra
Sveti motori
Sveti motori

„Sveti motori“ (Holy Motors) u bioskopima od 13. decembra

Posle trinaest godina pauze, poznati francuski reditelj Leos Karaks vratio se poslu filmom „Sveti motori“, koji će se prikazivati u beogradskim bioskopima od 13. decembra.

Od zore do sumraka, pratimo nekoliko sati u životu gospodina Oskara, misterioznog junaka koji putuje iz jednog života u drugi. On je usamljen čovek, živi u velikoj limuzini u kojoj ga Selin, vitka plavuša za volanom, prevozi u različite delove Pariza. Gospodin Oskar je poput savesnog plaćenog ubice koji se kreće od mete do mete. Uvek u potrazi za nečim lepim, tajanstvenom pokretačkom snagom, ženom i duhovima prošlih života. No, gde su njegov pravi dom, njegova porodica, njegov mir?

Ovaj film kod nas je premijerno je prikazan u okviru glavnog programa 18. Festivala autorskog filma, a žiri festivala, koji su činili Pablo Đorđeli, Maja Miloš, Avgust Anders i Jorgos Curgijanis dodelio je Leosu Karaksu nagradu za najbolju režiju.

Odluku za najboljeg reditelja žiri je objasnio na sledeći način: „Ovo je riskantan film koji je samo jedan reditelj mogao da napravi; ovaj film funkcioniše kao savršena mašinerija sastavljena od potpuno različitih, vizuelno impresivnih delova“. Na Filmskom festivalu u Kanu, gde je imao svetsku premijeru, film „Sveti motori“ osvojio je Nagradu mladih.

Nepredvidljivi francuski autor Leos Karaks istraživao je u karijeri kompleksnost modernih veza ostvarenjima kakva su „Mladić sreće devojku“, „Ljubavnici na mostu“, „Zla krv“, i kontroverzni „Pola X“. Njegov stil na tragu novog talasa i rad sa glumcima kakvi su Žilijet Binoš i njegov kinematografski alter-ego, Denis Lavant, specifičan su omaž rediteljima koji su uticali na njega, kao što je to učinio Žan-Lik Godar. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.