Naslovna » BG svaštara » U Konaku kneginje Ljubice tribina „Beograd na gravirama“
Beograd - Breg za razmišljanje
Beograd - Breg za razmišljanje

U Konaku kneginje Ljubice tribina „Beograd na gravirama“

U Konaku kneginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8) u ponedeljak, 3. decembra od 18.00, biće održana Tribina ljubitelja istorije Beograda na temu „Beograd na gravirama od XVI do XIX veka – istorija, konzervacija i prezentacija“.

Predavanje je posvećeno gravirama iz Muzeja grada Beograda, od kojih se veliki broj nalazi u knjizi i na izložbi „Breg za razmišljanje“. Broj i značaj ovih gravira prevazilazi sve zbirke iz drugih institucija u Srbiji. Na tribini će o istorijatu zbirke gravira Muzeja grada Beograda, o njihovim darodavcima i načinu na koji su one stizale u Muzej govoriti autor knjige i izložbe kustos Vladimir Tomić.

Konzervator savetnik Zoran Pekić govoriće o višegodišnjoj konzervaciji i restauraciji pomenute zbirke i njenom značaju. Specijalni gost tribine, Mladen Vujović iz Muzeja Nikole Tesle, govoriće o zaštiti i čuvanju papirnog materijala u specijalnim ormanima koji imaju kontrolisane uslove temperature i vlažnosti. Jedan od ovih ormana uskoro će biti u Muzeju grada Beograda i tako će Muzej biti četvrta institucija u Srbiji koja poseduje ovakvu najmoderniju vrstu zaštite papirnog materijala. (Beoinfo)