Naslovna » Turizam » Zima 2012/13. u Beogradu – vidi, doživi, oseti…
Zima u Beogradu (foto: Goran Čakmazović)
Zima u Beogradu (foto: Goran Čakmazović)

Zima 2012/13. u Beogradu – vidi, doživi, oseti…

Proslava Nove godine se tradicionalno organizuje u Beogradu. Doček obično počinje u nekom od mnogobrojnih beogradskih kafića, a druželjubivost Beograđana je do te mere izražena da će vas vrlo brzo prihvatiti kao starog prijatelja. Ne propustite da se oko ponoći nađete na Trgu Republike, gde će vas pored poznatih pop i rok bendova, DJ-eva, i drugih izvođača, očarati veliki novogodišnji vatromet. Moto novogodišnjeg druženja je „Budi očaran. Budi jedinstven. Budi u Beogradu.“

I prednovogodišnji vikend biće uzbudljiv…

Sačuvajte energiju i za 1. januar, i prošetajte Svetogorskom ulicom koja se se svakog 1. januara pretvara u Ulicu otvorenog srca. Ispred pozorišta „Atelje 212“ će vas sačekati glumci i muzičari sa svojim novogodišnjim programom, a neki od njih ovom prilikom kuvaju i poslužuju goste u „Srpskoj kafani“. Nemojte se iznenaditi ako naiđete na veliku gužvu. Odrasli piju kuvano vino i rakiju i čestitaju Novu godinu jedni drugima, a deca uživaju u programima za najmlađe.

Ukoliko volite klizanje Beograd je idealan grad za vas…

U Beogradu se 7. januara slavi Božić. Posetite neki od pravoslavnih hramova, jer se tradicija proslave ovog verskog praznika ne menja vekovima: Hram Svetog Save na Vračarskom platou, Sabornu crkvu ili Crkvu svetog Marka. Odmah ispod „Beograđanke“ u centru grada, nalazi se i crkva Vaznasenja Gospodnjeg, poznata po jednom od najboljih crkvenih horova u Srbiji.

Tokom novogodišnjih praznika, u Domu sindikata, na Trgu Nikole Pašića, održava se Božićni sajam knjiga. Veliki izbor i pristupačne cene čine da ovaj sajam svake godine beleži sve veću posećenost.

Ukoliko želite da osetite kako se u Beogradu slavi pravoslavna Nova godina, do 13. januara morate rezervisati mesto u nekoj od kafana ili kafića. Za tu priliku valja posetiti Skadarliju, boemski kutak u Skadarskoj ulici, popločanoj kamenjem, sa kafanama i kućama iz 19. veka, gde su se gostili čuveni boemi. Kaže se da, ko nije bio u Skadarliji nije ni bio u Beogradu. Duž cele ulice, sem kafana ima i prodajnih galerija slika, u kojima se mogu naći dela inspirisana ovim mestom. Za proslavu pravoslavne Nove godine ovde se pripremaju tradicionalna srpska jela i svira starogradska muzika. Dobro ćete se provesti u „Tri šešira“, “Šešir moj“, „Ima dana“, „Kod dva bela goluba“ ili „Zlatnom bokalu“…

Na pravoslavni praznik Bogojavljanje, 19. januara, na Adi Ciganliji organizuje se tradicionalno plivanje za Bogojavljanski krst. Iako je januar najhladniji mesec u godini, ova manifestacija uvek privuče veliki broj takmičara, ali i publike. Tokom zimskih meseci u Beogradu se može i skijati. U izletištu na Košutnjaku, na samo nekoliko kilometara od centra grada, nalazi se ski staza i kafe sa pogledom ka starom i novom delu grada. Mala ski staza postoji i na Adi Ciganliji.

Beogradske galerije sa raznovrsnim postavkama zavređuju pažnju svakog gosta Beograda: Galerija Singidunum, Galerija Zadužbine Ilije Kolarca, Kulturni centar Beograda, Galerija Progres, Reks, Haos… gde se mogu kupiti i slike brojnih talentovanih umetnika. Izdvajamo 25. Čukarički likovni salon.

Tokom februara se održava Beogradski filmski festival FEST. Osnovan 1971. godine, FEST je prilika da publika u Beogradu vidi sve ono što je svetska filmska produkcija napravila u prethodnih godinu dana. Zima je idealno doba i za posetu Kinoteci, svojevrsnom muzeju filmske umetnosti koji poseduje jednu od najimpresivnijih zbirki filmova prošlog veka.

Ako ste ljubitelj pozorišta, zimske dane možete provesti gledajući neke od mjuzikla na sceni beogradskog Pozorišta na Terazijama, „Čikago“, „Neki to vole vruće“, „Cigani lete u nebo“… Posetite i zemunski Madlenijanum, dok u Narodnom pozorištu svakodnevno možete pogledati klasičan repertoar, baletske predstave ili operu.

Beograd ima i puno manjih scena o čijem repertoaru se možete informisati na sajtu www.danubeogradu.rs. Bitef teatar je smešten u nekadašnju crkvu nemačke evangelističke zajednice iz 1931. godine, u stilu severnonemačke gotike. Pozorište je nastalo iz istoimenog festivala (Beogradski internacionalni teatarski festival) osnovanom 1967. godine i posvećen je eksperimentalnom pozorištu i istraživanju novih teatarskih tendecija.

Rakiju, kao ovdašnje tradicionalno piće, ponudiće vam u svakom beogradskom lokalu. Paletu rakija ovog područja: šljivovicu, jabukovaču, dunjovaču.. možete okusiti i u „Destileriji„, a za više informacija o tipičnom srpskom piću, tu je program „Rakija tura kroz Beograd“. Mnogobrojne odlične vinoteke nalaze se širom Beograda.

Zimski dan bez vetra možete iskoristiti za šetnje Dunavskim kejom, koji u ovo doba godine ima posebnu čar, i svratite na kuvano vino ili rakiju u neki od brojnih splavova duž šetališta. U ponudi su i brojni programi razgledanja grada, prilagođeni zimskom periodu, tokom kojih možete upoznati Beograd kroz interesantne priče vodiča o istoriji grada, arhitekturi i životu Beograđana… (danubeogradu.rs)