Naslovna » Izlasci » Festivali » 41. FEST od 22. februara do 3. marta: Priprema, pozor, FEST!
Ljubav - Amour

41. FEST od 22. februara do 3. marta: Priprema, pozor, FEST!

Ovogodišnji 41. FEST biće održan od 22. februara do 3. marta, a obeležiće ga izuzetno bogat program koga karakterišu najveća svetska rediteljska i glumačka imena i trenutno najaktuelniji naslovi. Međunarodni filmski festival FEST 2013 biće održan u Sava centru i drugim prostorima pod sloganom „Priprema, pozor, FEST!“.

O izuzetnom programu govori, pored filmova koji su se već potvrdili nagradama na festivalima prošle godine i nekoliko ostvarenja koji su ozbiljni kandidati u trci za ovogodišnjeg Oskara. Festival će, kao što je to već tradicija, otvoriti film nagrađen Zlatnom palmom – „Ljubav“ Mihaela Hanekea. Film je istovremeno i kandidat za Oskara u više kategorija, između ostalih i za najbolji film i režiju. Novi film Gorana Markovića „Falsifikator“ zatvoriće 41. FEST, što će ujedno biti i svetska premijera ovog ostvarenja.

U okviru poznatih FEST-ovih programskih celina naći će se 75 premijernih filmova. Festivalski pobednici, oskarovci, dela velikana činiće „Glavni program“; takmičarska selekcija evropskih kinematografija izvan EU sadržana je u celini „Evropa van Evrope“; presek američkog repertoarskog filma publika će videti u okviru programa „Holivud“, a produkcije i koprodukcije unutar EU u „Evropa u Evropi“. Daleke kinematografije biće predstavljene u „Panorami svetskog filma“, a na programu su i „Izabrani dokumentarci“, „U fokusu: Južna Amerika“, kao i celina „FEST predstavlja: Novi srpski film“.

Glavni program“ donosi filmove omiljenih autora FEST-ove publike, ali i nekih koje nismo imali prilike da vidimo duže vreme. Biće prikazani „Jadnici“ Toma Hopera, „Master Pol“ Tomasa Andersona, „Rimu s ljubavlju“ Vudija Alena, „Obećana zemlja“ Gasa van Santa, „Strast“ Brajana de Palme, „Anđeoski deo“ Kena Louča, „U kući“ Fransoa Ozona, „Na putu“ Valtera Salaša, „Skrivena lepota“ Marka Belokija, „Hičkok“ Saše Gervazija, „The Best Offer“ Đuzepea Tornatorea, a posle desetogodišnje pauze imaćemo priliku da vidimo novo ostvarenje Bernarda Bertolučija, film „Ja i ti“.

Holivud“ okuplja najveće filmske zvezde, glumce u trci za Oskara, Denzela Vošingtona u filmu „Let Roberta Zemekisa“, Bredlija Kupera u komediji „U dobru i u zlu“ Dejvida Rasela, Danijel Dej Luisa kao „Linkolna“ u režiji Stivena Spilberga. Metju Mekonahi se pojavljuje u filmovima „Vreli Majk“ Stivena Soderberga i „Piskaralo“ Li Danijelsa, a legendarni Klint Istvud ponovo glumi u ostvarenju Roberta Lorenca „Muke sa felšom“. Robert Redford režira i glumi uz Šiju La Bufa u trileru „Pravilo ćutanja“. Filmovi uvršteni u ovaj i ostale programe FEST-a 2013 imaju tridesetak nominacija za nagradu Oskar.

U okviru takmičarskog programa „Evropa van Evrope“ ove godine će za novčanu nagradu u vrednosti od 2.000 evra u trci biti devet filmova iz Turske, Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Norveške, Izraela i Jermenije.

Programska celina „Evropa u Evropi“ predstavlja najbolja ostvarenja sa starog kontinenta i to iz Španije, Francuske, Švedske, Češke, Portugala, Holandije, Austrije, Danske, Bugarske, Poljske i autore – Aleksa de la Iglesia, Suzan Bir, Tomasa Vinterberga kao i poslednji film Kloda Milera… Među „Izabranim dokumentarcima“ ove godine se izdvajaju filmovi koji se bave filmskim temama kao što su „Bergman i Manjani“, „Celuloidnio i digitalno“ i „S ljubavlju, Merilin“ koji otkriva tajne pronađenih pisama slavne glumice. „Panoramu svetskog filma“ nam ove godine predstavljaju Abas Kiarostami, Von Kar-vaj, Takeši Kitano i druga značajna imena svetskog filma iz Kanade, Izraela, Irana, Saudijske Arabije, Mozambika i Kine. Na ovaj program se nadovezuje „Fokus: Južna Amerika“ sa posebnim osvrtom na filmove sa ovog kontinenta.

U programu „Fest predstavlja“ biće prikazana četiri domaća dugometražna filma i „Najlepša je zemlja moja“ u koprodukciji Nemačke, Srbije i Hrvatske.

Kao prateći program 41. FEST-a biće održan Okrugli sto na temu budućnosti filmske trake, snimanja filmova i digitalne revolucije u sedmoj umetnosti. Učesnici okruglog stola biće protagonista filma „Albertov put“, Albert Majer tvorac Panavižn kamere, Nikša Sviličić, reditelj iz Hrvatske, Predrag Bambić u ulozi moderatora kao i domaći filmski stručnjaci.

Kao i prethodnih godina Festival će se održati u Sava centru kao glavnoj dvorani, Domu omladine Beograda, Dvorani KCB, Kinoteci, a novost je da će se filmovi prikazivati i u bioskopu „Fontana“ u Novom Beogradu.

Ulaznice će po ceni od 150 do 350 dinara biti u prodaji od 1. februara 2013. na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara. Od 1. do 7. februara važi popust od 10 % na komplet karata. (danubeogradu.rs)

» » » FEST 2013 – PROGRAM « « «

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.