Naslovna » Izlasci » Film » Bertolučijev film „Ja i ti“ na 41. FEST-u
Ja i ti

Bertolučijev film „Ja i ti“ na 41. FEST-u

Novi film Bernarda Bertolučija „Ja i ti“ (Io e te) biće prikazan 27. februara od 16.30 u Sava centru i 28. februara od 18.00 u Dvorani KCB, u okviru 41. FEST-a. Ulaznice su u prodaji.

Posle deset godina pauze na ovogodišnjem FEST-u gledaćemo novi Bertolučijev film. Iako u poznim godinama, Bertoluči ostaje veran svojim interesovanjima, i dalje ga inspiriše burni unutrašnji život mladih čime se i ranije bavio u „Sanjarima“, „Ukradenoj lepoti“, pa čak i u filmovima kao što su „20. vek“, „Poslednji kineski car“ ili „Mali Buda“. U filmu „Ja i ti“, on se bavi usamljenošću, razočaranjima, unutrašnjim borbama i snovima dvoje mladih. Ovo je prvi njegov film na italijanskom jeziku posle trideset godina. Film je i snimljen u Italiji, sa italijanskim glumcima, što je nešto što je želeo već duže vreme.

„Iako imam 70 godina i dalje me intrigiraju mladi karakteri i izazov mi je da u filmu prikažem njihovu vitalnost i radoznalost. Zaista sam imao osećaj da vidim kako Jacopo Olmo (glavni lik) odrasta tokom deset nedelja snimanja ovog filma“, kaže Bertoluči.

Pauza u snimanju bila je prouzrokovana njegovom bolešću kičme koja ga je vezala za invalidska kolica. Kada je shvatio da je to njegovo stanje postalo normalnost, mislio je da je vreme snimanja filmova prošlo: „Bila je velika lična borba prihvatiti da se bez kolica ne mogu kretati. Malo po malo naučio sam ‘umetnost’ prihvatanja svog stanja, i od tog momenta znao sam da je moguće ponovo snimiti film, samo sada iz druge pozicije – sedeće, a ne stojeće. I sada kada sam snimio film ‘Ja i ti’, osećam da sam se vratio i da sam spreman da snimim sledeći film što pre“.

Bertoluči kaže da je bio veoma uzbuđen da isproba i nove tehnologije koje su se razvile za deset godina njegovog odsustva. Čak je imao ideju da film „Ja i ti“ snimi u 3D tehnici. Napravljeno je čak i nekoliko proba, ali je Bertoluči shvatio da je taj proces previše spor za njega. U njegovim filmovima svaki kadar rađa sledeći. Razmišljao je i o snimanju filma digitalnom tehnikom, ali mu taj način kontrolisanja oštrine nije bio prihvatljiv. Do tada nije ni znao koliko je zapravo nostalgičan prema 35mm traci, tako da je nastavio da snima na filmu.

Bertoluči je Nagradu za životno delo nedavno dobio i u Kanu i u Veneciji, a održana je i retrospektiva njegovih filmova u Londonu na BFI Festivalu (British Film Institute) i u Njujorku u Muzeju savremene umetnosti (MOMA). (danubeogradu.rs)

loading...