Naslovna » BG svaštara » Književnost » Čarobna knjiga: Isak Asimov – Sabrani roboti
Čarobna knjiga: Isak Asimov - Sabrani roboti
ÄŒarobna knjiga: Isak Asimov - Sabrani roboti

Čarobna knjiga: Isak Asimov – Sabrani roboti

Antologiju klasičnih priča o robotima „Sabrani roboti“ čiji je autor Isak Asimov, objavila je „Čarobna knjiga“.

„Sabrani roboti“ predstavljaju celokupnu zbirku klasičnih priča o robotima Isaka Asimova. U ovim pričama, Asimov definiše Tri zakona robotike i uvodi Doba robota – vreme u kom Zemljom vladaju gospodari-mašine i u kojem su roboti čovečniji od ljudi. Ovo je antologija za sva vremena, sačinjena od neverovatnih i zabavnih priča o robotima koje nam razotkrivaju fascinantne uvide u načine robotskog razmišljanja. Zbirka je sačinjena od trideset jedne kratke priče napisane između 1939 i 1977. godine.

Asimov je, naime, zaslužan za postojanje pojma „robotika“. Termin koji se danas nalazi u opštoj upotrebi, izmislio je da bi njime opisao izučavanje robota (u priči „Kolo-naokolo“, objavljenoj 1942. godine). U istoj priči Asimov je prvi put izložio i „Tri zakona robotike“, koji su takođe postali znameniti.

Jedan od vodećih proizvođača industrijskih robota na svetu je svojevremeno bila kompanija „Unimation Inc.“ iz Denberija, u američkoj državi Konektiket, na čelu sa predsednikom Džozefom F. Engelbergerom. Osnovao ju je u poznim pedesetim godinama prošlog veka jer mu je životna želja bila upravo proizvodnja robota. Engelberger se, naime, tako rano zainteresovao za robote jer je kao student fizike na univerzitetu Kolumbija čitao
robotske priče svog kolege sa istog fakulteta, Isaka Asimova!

Asimovljeva Tri zakona robotike programirana su svojedobno u stvarne kompjutere na Masačusetskom tehnološkom institutu. (danubeogradu.rs)

loading...