Naslovna » BG svaštara » Promocije » Čarobni događaj u DKCB

Čarobni događaj u DKCB

Da deca vole knjige, a naročito bajke, pokazao je i nedavno održan događaj u Dečjem kulturnom centru Beograd pod nazivom „Čarobne srpske bajke“.

U organizaciji izdavačke kuće „Čarobna knjiga“ i časopisa „Blic žena“ tokom decembra i januara osmišljen je „Čarobni božićni kviz“ u kojem su deca slala crteže na temu likova iz srpskih bajki. Na adresu redakcije pristigli su mnogobrojni dečji crteži Baš čelika, Biberčeta, aždaja i bauka, a najbolji mali ilustratori bili su počasni gosti ove manifestacije.

Više od 150 mališana iz cele Srbije i Republike Srpske, kako pojedinačne dece, tako i čitavih razreda i predškolskih grupa, doputovalo je u Beograd uprkos lošem vremenu i snegu. Pobednici ovog takmičenja (ukupno 25) nagrađeni su knjigom „Srpke narodne bajke za decu XXI veka“, koja je na Beogradskom sajmu knjiga proglašena Najboljom dečjom knjigom 2012. godine.

Atmosferi radosti i veselja, dečjem čavrljanju i graji svakako su doprineli ilustratori ove knjige koji su zajedno sa decom crtali njihove omiljene junake.

Knjiga „Srpske narodne bajke za decu XXI veka“, u izdanju „Čarobne knjige“, sačinjena je od 19 najlepših srpskih bajki. Poznati srpski književnici David Albahari, Dragan Velikić, Oto Oltvanji, Darko Tuševaljakovic i dramski pisac Aleksandra Glovacki potrudili su se da osavremene jezik kojim su bile napisane ove bajke da bi i deca mogla da ih čitaju i razumeju, a naravoučenija kojima ove bajke obiluju, prilagođena su merilima savremenog društva.

Ali, bajke ne bi bile potpune da ih ne dočaravaju i divne ilustracije deset naših najpoznatijih i najvrsnijih ilustratora: Petar Meseldžija, Aleksa Gajić, Vanja Todorić, Goran Josić, Vladislav Pantić, Dušan Bijeljac, Željko Pahek, Boban Savić Geto, Vlada Vesović i Dragan Bibin. (Gordana Fiket / danubeogradu.rs)