Naslovna » Izlasci » Izložbe » Crteži i kolaži Ivana Tabakovića u „Haosu“
Ivan Tabaković

Crteži i kolaži Ivana Tabakovića u „Haosu“

U Galeriji „Haos“ (Dositejeva 3) do 15. marta biće izloženi crteži i kolaži Ivana Tabakovića.

Ekskluzivni materijal čini dve stotine radova koji su pozajmljeni iz nekoliko privatnih kolekcija. Najveći broj Tabakovićevih dela koja će biti predstavljena na izložbi u Galeriji „Haos“ pozajmljeni su od Predraga Peđe Ristića, iz njegove porodične zaostavštine.

Tekst za katalog je napisala Borka Božović, u kom, između ostalog, piše: „Želeli smo, pre svega, da pokažemo šta je zaokupljalo Tabakovićev interes. Ova izložba – omaž Tabakovićevoj genijalnoj invenciji – nije i ne može biti hronologija njegovog stilskog razvitka, ali se može pratiti proces rada i razmišljanja kroz određene tematske segmente“.

Ivan Tabaković rođen je 1898. godine u Aradu, u Rumuniji. Prvu samostalnu izložbu ostvaruje 1934. u Zagrebu u Salonu Ulrih. Godine 1937. dobija Grand Prix za slikarstvo i Počasnu diplomu za keramiku na Svetskoj izložbi u Parizu. U Beograd dolazi 1938. godine. Jedan je od osnivača Škole za primenjenu umetnost, koja kasnije prerasta u beogradsku Akademiju primenjenih umetnosti. Godine 1972. postaje redovni član SANU. Dobitnik mnogih nagrada i priznanja, akademik, profesor i slikar Ivan Tabaković umro je u Beogradu 1977. godine. (danubeogradu.rs)