Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dan Svetog Save u Muzeju Vuka i Dositeja
Sveti Sava blagosilja srpčad - Uroš Predić

Dan Svetog Save u Muzeju Vuka i Dositeja

Obeležavajući Dan Svetog Save, u ponedeljak 28. januara od 13.00, u Muzeju Vuka i Dositeja (Gospodar Jevremova 21) biće realizovan program zahvaljujući kom će, sa različitih aspekata i kroz raznorodne medije, biti sagledan lik i delovanje Svetog Save.

U Muzeju posvećenom pregaocima srpske kulture, zahvaljujući čijem delovanju su prosvetiteljskim idejama unapređivani naš jezik, kultura i istoriografija, prisetićemo se uloge i značaja prvog srpskog prosvetitelja. Šireći duh prosvetiteljstva, pismenosti i obrazovanja Sveti Sava je omogućio da se u i potonjim srednjovekovnim epohama dinamično razvija svest o značaju i nužnosti obrazovanja. Na koji način je delovanje Svetog Save ranije shvatano može se saznati kako iz brojnih istoriografskih dokumenata tako i iz narodnih predanja. Međutim, zahvaljujući manifestacijama poput ove koja će biti realizovana u Muzeja Vuka i Dositeja, posetioci će biti u mogućnosti da uoče na koji način se danas percipiraju prosvetiteljske tekovine i koliki značaj za nas imaju uzvišene ideje učenosti, napretka i razvoja.

Biće predstavljena tri dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka Narodnog muzeja od kojih organizatori posebno izdvajaju sliku „Sveti Sava blagosilja srpčad“ autora Uroša Predića. Ovom prilikom iz nagrađenih radova i nastupa hora učenika OŠ „Vuk Karadžić“ saznaćemo kako deca vide Rastka Nemanjića i šta za njih znače velke ideje kojima su brojni velikani naše kulturne istorije posvetili čitave živote.

Zahvaljujući novoj postavci posvećenoj Vuku Karažiću i Dositeju Obradoviću ali i programu posvećenom Svetom Savi biće proslavljen dan pismenosti i obrazovanja. (danubeogradu.rs)