Naslovna » BG svaštara » Nova godina 2013 » Elena i Dragan – prve bebe u Beogradu 2013.

Elena i Dragan – prve bebe u Beogradu 2013.

Prve bebe rođene u 2013. godini, tačno u minut posle ponoći, jesu Elena i Dragan. Ona teška oko tri i po, on četiri i po kilograma. Obema majkama, Katarini Bulatović koja je devojčicu rodila u porodilištu u Višegradskoj, i Milanki Šivčić koja je dečaka na svet donela u porodilištu „Narodni front“, ova deca su – treća sreća, tačnije treće dete.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, njegova zamenica Tatjana Pašić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić posetili su danas majke i njihove bebe.

– Beograd je malo posle ponoći dobio dve bebe, a prezadovoljni smo jer je protekle godine glavni grad bogatiji za više od dvadeset hiljada mališana – kazala je Tatjana Pašić.

– Naš zadatak je da i u 2013. nastavimo sa svim aktivnostima, koje smo i do sada realizovali. To će svakako doprineti da svake godine bude sve više beba. S obzirom na to da su obe bebe treće dete u porodicama, trend onih koji žele više dece se nastavlja – istakla je Pašićeva, dodajući da je grad Beograd dao pomoć od tri stotine hiljada dinara za obe porodice.

– Osećaj je lep – kazala je 32 godine stara Milanka Šivčić. Porođaj je osam dana kasnio, ali sve je prošlo u redu i sada kada je u sigurnim rukama, ona se dobro oporavlja. Kod druge mame je sve, pak, prošlo neočekivano brzo. Došla je oko osam naveče u porodilište i mislila je da će porođaj da se produži do jutra. Međutim, kako je dečak kasnio, devojčica je požurila – možda baš zato da bi na svet došli zajedno.

Podsetimo, grad Beograd finansira drugi i treći vantelesne oplodnje. Do sada je na ovaj način ukupno rođeno 79 beba. „Beogradski bebi klub“, SMS servis „Beba dolazi“, akcija „Pokloni dalje“, Savetovalište za psihosocijalnu podršku u procesu vantelesne oplodnje, te dodatni oblici zaštite trudnica i porodilja i jednokratna pomoć za roditelje trojki, četvorki, petorki i duplih blizanaca – sve su to aktivnosti koje grad sprovodi, podstičući na taj način natalitet u Beogradu. (Beoinfo)