Naslovna » Izlasci » Film » „Hičkok“ na FEST-u
Hičkok
Hičkok

„Hičkok“ na FEST-u

Film „Hičkok“ biće prikazan u okviru Glavnog programa 41. FEST-a u Sava centru, 27. februara od 19.00, a reprizu će imati dan kasnije u 13.30.

U svetu Alfreda Hičkoka opasnost, haos i mračno zlo krije se u senci svakodnevnog života njegovih karaktera. Ali šta je sa svakodnevnim životom ovog reditelja koji je zaslužan za neke od najnapetijih scena u istoriji kinematografije? Već decenijama se postavlja pitanje, da li je moguće spoznati Hičkoka ne kao filmsku ikonu, već kao osobu.

Upravo ovom temom, unutrašnjim životom Alfreda Hičkoka, bavi se reditelj Saša Gervazi u filmu pod nazivom „Hičkok“ koji će biti prikazan na ovogodišnjem Fest-u.

Snimljen po knjizi koju je napisao Stefen Rebelo Alfred Hitchcock and the Making of Psycho, film nam otkriva ovu drugu nepoznatu stranu Hičkoka koja se bazira na njegovom kompleksnom ljubavnom odnosu sa svojom suprugom Almom Revil. Ovog puta ne radi se o tipičnoj Hičkokovskoj plavuši, hladnoj lepotici sa unutrašnjom vatrom, već ženi potpuno nepoznatoj široj javnosti, koja je iz drugog plana snažno uticala na Hičkokov rad i koja je bila njegov glavni kreativni saradnik iz senke.

Ova biografska drama dešava se tokom snimanja kultnog filma „Psiho“ iz 1960. koji je postavio nove standarde u igranom filmu. Iako su u braku bili već više decenija, Alma i Hičkok, imali su složenu ljubavnu vezu, koja je imala presudnu ulogu u konceptu i realizaciji ovog kultnog filma.

Kako reditelj Gervazi kaže: „Imali su dinamičan, kompleksan, kontradiktoran, zanosan i bolan odnos koji nije bio samo brak, već i kreativna saradnja. Zaista me je interesovalo kako je ovo dvoje snažnih ličnosti živelo i stvaralo zajedno što je donelo sasvim novu perspektivu tome kako je nastao film ‘Psiho’. Bez Alme, Hičkok ne bi bio tako briljantan“.

Entoni Hopkins u ulozi Alfreda i Helen Miren u ulozi Alme donose priču koja je puna iznenađenja, komične ironije i mračnih obrta u Hičkokovom maniru. Izbor Hopkinsa za ulogu Hičkoka kao da nije mogao biti bolji, sa obzirom da je ušao u istoriju po svojim mračnim obrtima u tumačenju manipulativnog psihopate Hanibala Lektora. Čak i sam Hopkins kaže da je njemu film „Psiho“, pored filma „Prozor u dvorište“, omiljeni film. Samo što su započele probe za film, Entoni Hopkins i Helen Miren su se uživeli u uloge i odmah se između njih mogla osetiti intenzivna energija i višeslojnost odnosa jednog „bračnog para“.

„Mi zaista ne znamo puno o Hičkoku“, kaže reditelj Gervazi. „Ono što me je interesovalo je da za aktera uzmem nekoga ko uopšte nije javno pokazivao emocije i da o njemu napravim emotivan film“.

Film „Hičkok“ biće na redovnom bioskopskom repertoaru od 28. februara. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.