Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Deset otvorenih pitanja nauke“ u Galeriji SANU
Deset otvorenih pitanja nauke
Deset otvorenih pitanja nauke

Izložba „Deset otvorenih pitanja nauke“ u Galeriji SANU

Od 15. januara (18.00) Galeriji nauke i tehnike SANU (Đure Jakšića 2) biće otvorena izložba „Deset otvorenih pitanja nauke“.

Centar za promociju nauke (CPN) predstaviće interaktivnu izložbu sa misijom da razvija naučnu pismenost. Želja je da se nauka predstavi onakvom kakva zaista jeste – kao živ, neprekidni proces istraživanja, pa CPN ovom izložbom prikazuje one izazove i naučne probleme koji bi u budućnosti mogli značajno da utiču na svakodnevicu.

Kako bi se otkrilo koje je to naučno pitanje koje građane najviše zanima, Centar je otvorio adresu glasamzanauku.cpn.rs, gde je više od 10.000 posetilaca glasalo za izbor jedne naučne oblasti kojom će se CPN posebno baviti tokom 2013.

Trenutni rezultati pokazuju da najveću znatiželju budi pitanje „Kako produžiti život“, za koje je glasalo više od 2.600 posetilaca, a očigledno je da veliku radoznalost izazivaju i pitanja „Kako mozak misli“ (više od 2.000 glasova) i „Kolika je masa sveta koji ne vidimo“ (oko 1.500 glasova). Glasanje je i dalje otvoreno na sajtu, a moći će da glasaju i posetioci Galerije nauke i tehnike SANU.

Posetioci će tokom dve nedelje biti u prilici da se susretnu sa nekim od aktuelnih izazova nauke, sažetih u deset naučnih oblasti. Na izložbi će biti predstavljena neka od ključnih pitanja savremene nauke:
1. Od čega je nastao život? (Biologija)
2. Kolika je masa sveta koji ne vidimo? (Fizika)
3. Kako okruženje utiče na gene? (Genetika)
4. Kako mozak misli? (Neuronauke)
5. Koliko ima hemijskih elemenata? (Hemija)
6. Šta još možemo napraviti od ugljenika? (Nanonauke)
7. Kako da iskoristimo solarnu energiju? (Materijali)
8. Koji je najbolji način da proizvodimo biogoriva? (Energetika)
9. Kako produžiti život? (Medicina)
10. Kako da neprekidno pratimo hemiju ljudskog tela? (Biohemija)

Pokrovitelj postavke je čuveni engleski fizičar, hemičar i popularizator nauke Filip Bol, urednik časopisa „Nature“, a selekcija predstavljenih nerešenih naučnih problema je inspirisana njegovim člankom „Ten unsolved misteries“, objavljenim u časopisu „Scientific American“ u novembru 2011. (danubeogradu.rs)