Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Mankala, misaona igra“ u MAU
Mankala - skulptura u drvetu, Tanzanija
Mankala - skulptura u drvetu, Tanzanija

Izložba „Mankala, misaona igra“ u MAU

U Muzeju afričke umetnosti na Senjaku (MAU, Andre Nikolića 14) do 1. jula otvorena je izložba „Mankala, misaona igra“.

Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Multimedijalna i interaktivna izložba „Mankala, misaona igra“ kustoskinje Ivane Vojt, koncipirana je tako da uputi publiku na globalni karakter ove društvene igre, istovremeno omogućavajući svakom posetiocu da uđe u svet mankale kroz sam čin igranja.

Izložba predstavlja nastavak saradnje Muzeja afričke umetnosti i belgijskog kolekcionara Gibera Ersona, koji treći put beogradskoj javnosti izlaže predmete iz svoje vredne zbirke. Pored afričkih tabli za mankalu, piona i skulptura iz zbirke Erson, ova izložba je obogaćena i predmetima iz kolekcije porodice Popović, kao i tablama za mankalu iz fonda Muzeja.

Takođe, kako bi se dalo što obuhvatnije tumačenje ove društvene igre, na izložbi su prvi put predstavljene dve „beogradske“ kamene table za mankalu (17. vek) iz dokumentacije Arheološkog Instituta u Beogradu. Značajan deo u koncepciji predstavljaju i video-radovi sačinjeni od intervjua sa kolekcionarom, afričkim i evropskim „mankalistima“, kustosima, arheolozima i drugim poznavaocima ove drevne igre.

Tokom trajanja izložbe posetioci će moći da igraju mankalu na samoj postavci.

Radno vreme Muzeja je od 10.00 do 18.00 svim danima, a cena ulaznice je 150 dinara. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.