Naslovna » BG servis » Most Borča-Zemun biće završen u roku

Most Borča-Zemun biće završen u roku

Izgradnja mosta Borča-Zemun biće završena u predviđenom roku, a više od 50 odsto novca predviđenog za ovaj projekat ostaće domaćim kompanijama, rekao je predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić prilikom njegovog obilaska. On je podsetio da je rok izgradnje 27. oktobar 2014. godine.

Obilasku mosta prisustvovali su predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i kineski ambasador u Beogradu Džang Vanšue.

– Ovo je najveći projekat koji zajedno finansiraju grad i republika i suštinski je važan i za Beograd i za razvoj čitave Srbije, jer će most povezati Banat sa ostatkom republike i predstavlja najbržu saobraćajnu komunikaciju za čitav teretni saobraćaj. Kao retko koji projekat u Srbiji u proteklim decenijama, most će biti izgrađen u roku, a grad, republika i kineski izvođač učiniće maksimum da čak bude završen 20. oktobra, jer bi bila lepa simbolika da se izgradnja završi na sedamdesetogodišnjicu oslobođenja Beograda – istakao je Antić.

On je dodao i da se svi radovi odvijaju prema predviđenoj dinamici uprkos velikom broju imovinsko-pravnih problema.

– Prema potpisanom ugovoru planirano je da 55 odsto sredstava dobiju kineske, a 45 odsto domaće kompanije. Međutim, gotovo je izvesno da će više od 50 odsto novca zaraditi domaće kompanije, što za izvođenje radova, što za proizvodnju građevinskog materijala – naglasio je Antić.

Ivica Dačić je istakao da i kineski izvođač i domaće kompanije veoma ozbiljno realizuju ovaj projekat.

– Graditelji brzo i kvalitetno grade most Borča-Zemun, a kada bude pušten u saobraćaj, predstavljaće veliki podsticaj za razvoj ovog dela Beograda – rekao je Dačić.

Most preko Dunava je najznačajniji objekat na trasi Severne tangente, gradske magistralne saobraćajnice duge 21,3 kilometra, sa razdvojenim kolovozima od po tri saobraćajne trake, razdelnim ostrvom i trotoarima promenljive širine. Most će biti ukupno dug 1.481,8 metara, sa konstrukcijom koja premošćava glavni tok Dunava, plavnim konstrukcijama i prilaznim konstrukcijama na levoj i desnoj obali. Preko železničke pruge Beograd–Pančevo predviđena je izgradnja nadvožnjaka dugog 544 metra, kao i prelaz preko kanala Sebeš dug 120 metara.

Do sada su izrađena 324 šipa za most (preostala je izrada 12 šipova na zemunskoj strani), izgrađeni su stubovi na 24 od ukupno 30 stubnih mesta, izbetonirana su dva raspona glavnog nosača plavne konstukcije mosta i počela je montaža prvog nosača na severnoj prilaznoj konstrukciji mosta. (Beoinfo)