Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Pika-Točka-Tačka: Slovenačka filharmonija u Kolarcu

Pika-Točka-Tačka: Slovenačka filharmonija u Kolarcu

Slovenačka filharmonija gostuje u Kolarcu (Studentski trg 5), u okviru ciklusa regionalne saradnje Pika-Točka-Tačka, u petak 18. januara od 20.00.

Osnovna ideja druge sezone projekta regionalne saradnje Slovenačke, Zagrebačke i Beogradske filharmonije jeste da promoviše mlade i uspešne umetnike iz regiona, pa će se na ovom koncertu predstaviti dirigent Simon Krečič i flautiskinja Eva Nina Kozmus. Osamnaestogodišnja slovenačka flautistkinja, stekla je status velike zvezde posle pobede na evrovizijskom takmičenju za mlade umetnike.

Na programu je slovenačka rapsodija za gudače „Sijaj sijaj sonce“ Pavla Merkua, Koncert za flautu i orkestar K. F. E. Baha i Četvrta simfonija P. I. Čajkovskog.

Slovenačka filharmonija je, u okviru istog projekta, poslednji put gostovala u Beogradu u decembru 2011. godine.

I ove sezone tri orkestra, svaki u svom gradu, imaju poseban abonman u okviru kojeg će održati pet koncerata sa identičnim dirigentima, solistima i programima. Osnovna zamisao tri nacionalne filharmonije jeste da stvore stabilnu zajedničku platformu za kvalitetnu kulturnu saradnju.

Osim nastupa u matičnim gradovima, projekat podrazumeva i međusobna gostovanja, tako da publika Beogradske filharmonije, u okviru redovne koncertne sezone na Kolarcu, ima priliku da čuje i druge dve nacionalne filharmonije. Beogradska filharmonija u Zagreb i Ljubljanu putuje krajem maja ove godine. (danubeogradu.rs)