Naslovna » Izlasci » Film » Premijera filma „Prag i srpski slikari“
Prag i srpski slikari - plakat

Premijera filma „Prag i srpski slikari“

Dokumentarni film „Prag i srpski slikari“ biće premijerno prikazan večeras, 29. januara od 19.00, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Do pojave ovog dokumentarca, naši zvaničnici nisu se bavili uticajem Akademije likovnih umetnosti u Pragu i samog grada na početak i razvoj srpskog slikarstva. Ovaj celovečernji dokumentarni film pokušaće da razotkrije mnogobrojne i kompleksne veze između dva slovenska naroda, da pojasni kako je češka prestonica uticala na naše umetnike i kakav je trag ostavila u domaćoj istoriji umetnosti.

U filmu će biti reči o umetnicima, poput Jovana Bijelića, Stojana Aralice, Milana Konjovića i Koste Hakmana, kao i o umetnicima novije generacije koji imaju veze sa Pragom. Takođe, u filmu učestvuje i veliki broj kustosa, istoričara umetnosti iz zemlje i inostranstva, navodi se u saopštenju.

Režiju i scenario potpisao je Nenad Ognjenović, narator je glumac Goran Sultanović, dok tekstove interpretiraju Tihomir Stanić, Erol Kadić, Darko Tomović i Nebojša Milovanović. (danubeogradu.rs)

loading...