Naslovna » Izlasci » Film » Premijera filma „Sveštenikova deca“, 6. februara
Sveštenikova deca

Premijera filma „Sveštenikova deca“, 6. februara

Komedija „Sveštenikova deca“ u režiji Vinka Brešana, film koji je podigao prašinu u Hrvatskoj, premijerno će biti prikazan 6. februara od 20.00, u Dvorani Doma sindikata.

Novim filmom „Sveštenikova deca“, Brešan se vraća osnovnim elementima kojima se poigravao i u svojim ranijim filmovima – mediteranska klima, malo jadransko ostrvo, duhoviti likovi – ovog puta uz primesu sveštenika u akciji očuvanja nataliteta. Rezultat je filmska parodija u kojoj reditelj na duhovit način drma temelje na kojima počiva hrvatsko društvo.

Reč je o filmskoj adaptaciji istoimene drame uspešnog pisca, scenariste i kompozitora Mate Matišića koji je za film napisao scenario i muziku. Ovim projektom Brešan i Matišić nastavljaju višegodišnju saradnju – Matišić je pisao filmsku muziku za sve prethodne Brešanove filmove, dok je Brešanov četvrti film „Nije kraj“ nastao na predlošku Matišićeve drame „Žena bez tijela“.

Glavni junak filma je mladi i predani sveštenik don Fabijan koji u sklopu svoje službe stiže na ostrvo u Dalmaciji. Zabrinut zbog rapidnog pada nataliteta, u duhu katoličke vere, započinje neobičnu akciju – buši zapakovane kondome! U njegovoj kućnoj manufakturi pridružuju mu se lokalci – trafikant i apotekar, pa oni zajedničkim snagama ubrzo ukidaju svu postojeću kontracepciju na ostrvu. Njihova akcija rezultira nizom poroda i venčanja što zainteresuje i glavnog biskupa koji odluči da poseti ostrvce…

Glavne uloge tumače Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kühn i Marija Škaričić, a u ostalim ulogama su Jadranka Đokić, Goran Bogdan, Lazar Ristovski, Zdenko Botić, Filip Križan i mnogi drugi.

Vinko Brešan autor je najvećih hrvatskih filmskih hitova – „Kako je počeo rat na mom otoku“ i „Maršal“. Treći film „Svjedoci“ jedan je od međunarodno najpriznatijih hrvatskih filmova.

Na beogradskoj premijeri publici će se pokloniti deo autorske i glumačke ekipe, na čelu sa rediteljem Brešanom. Film će se od 7. februara naći na repertoaru domaćih bioskopa. (danubeogradu.rs)