Naslovna » Izlasci » Festivali » Premijere domaćih filmova na FEST-u 2013
Krugovi
Krugovi

Premijere domaćih filmova na FEST-u 2013

Tokom 41. međunarodnog filmskog festivala, od 22. februara do 3. marta, biće održane čak četiri premijere domaćih filmova. Na FEST-u u prethodne četiri decenije nije bilo toliko srpskih filmova, a ovo će biti i njihove evropske ili svetske premijere.

„Krugovi“ Srdana Golubovića imaće svoju američku premijeru 18. januara na Sandens festivalu u SAD, tridesetak dana kasnije evropsku na Fest-u. Tri paralelne priče odvijaju se u savremenom Beogradu, Nemačkoj i Trebinju. Herojstvo pojedinca u bezumnim vremenima zatvorilo je jedan životni krug ali je otvorio mnoge druge. Film je posvećen Srđanu Aleksiću, Srbinu iz Trebinja, koji je spasao život sugrađanina Muslimana, civila, i izgubio svoj – od svojih, srpskih vojnika. Da li je vredelo? Da li je savest jedino što nas grize? Dugujemo li ikome najvrednije – život?…

Glumačku ekipu filma predvode Vuk Kostić, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Leon Lučev, Hristina Popović, Nikola Rakočević i Boris Isaković.

Debitantski film Hadži-Aleksandra Đurovića zove se „Ljubav dolazi kasnije“. U ovoj romantičnoj tragediji, ljubavnoj drami, prepliću se tri priče čiji akteri pokušavaju da, samo u jednoj noći, reše svoje emotivne probleme i nerešene veze iz prošlosti.

„Albertov put“ je dokumentarni film Predraga Bambića o Albertu Majeru idejnom konstruktoru Panafleks kamera, dobitniku četiri Oskara i nagrada EMI, poreklom iz Perleza u Banatu.

Čast da zatvori 41. FEST ima naš poznati filmski reditelj Goran Marković, filmom „Falsifikator“. Ovo je priča o Anđelku, cenjenom i voljenom direktoru osnovne škole u Bosni. Krajem 60-tih prošlog veka ima veliku manu: falsifikuje školske diplome bez nadoknade, iz naivnog uverenja da se radi o gestu dobročinstva kojim utire put nečijoj sreći i blagostanju. Uhvaćen, završava u zatvoru… (danubeogradu.rs)

Pročitajte i…
PRIPREMA, POZOR, FEST!

loading...