Naslovna » Izlasci » Izložbe » Radovi Slavimira Stojanovića u „Podroomu“
Slavimir Stojanović Futro
Slavimir Stojanović Futro

Radovi Slavimira Stojanovića u „Podroomu“

Od 16. januara (19.00) do 1. februara u „Podroomu“ (KCB, Trg Republike 5) biće otvorena izložba radova Slavimira Stojanovića „You are an idiot please act accordingly“.

Biće predstavljeni crteži, grafike i objekti kojim autor istražuje fenomen stada i pojedinca u okviru komunikacijskog sistema upravljanja masama. Biće prikazan veći deo projekta „Never Boring“, sa istoimene izložbe održane 2012. u Kulturnom centru Srbije u Parizu, kao i niz novih radova.

Beogradski dizajner i vizuelni umetnik, Slavimir Stojanović Futro, dobitnik je više od 300 međunarodnih nagrada i priznanja. Njegovi radovi se nalaze u Muzeju reklame i plakata u Hamburgu, Muzeju plakata u Varšavi i Centru Pompidu u Parizu. O njegovom radu pisali su brojni svetski časopisi kao što su Graphis, Print, Communication Arts, Creative Review, Computer Arts, Web Design i mnogi drugi. Uvršten je u knjigu New Masters of Poster Design u izdanju američkog Rockporta, kao i u prestižnu Taschenovu knjigu Contemporary Graphic Design. Pokretač je lifestyle brenda „Futro“ sa butikom u Čumićevom sokačetu, partner je u brending agenciji „Designis“, kreativni direktor u advertajzing agenciji „Communis DDB“, a ujedno i predaje kao gostujući profesor na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu.

– Pošto profesionalno potičem iz advertajzing industrije, koju danas nazivamo industrijom proizvodnje želja, imam pravo i moralnu potrebu da taj sistem, od koga inače živi moja porodica i milioni ljudi na planeti, stavim pod lupu i probam da ukažem na niz nepravilnosti koje nastaju u masovnim komunikacijama. Živimo u globalnom sistemu u kome je, u cilju lakšeg upravljanja, poželjno brisanje granica između javnog i privatnog, opšteg i intimnog. Kada se na takav sistem gleda iz ugla pojedinca, potpuno sluđenog digitalnom revolucijom, koji relevantnost gomile informacija, naredbi i ukaza, neminovno dovodi u pitanje, on postaje gomila šumova iz kojih možemo izvući nov kvalitet. Pojedinac, na kraju, nije samo šraf, nije samo ovca za šišanje, u njegovoj suštini je različitost i on svaku poruku, ma koliko ona uniformna bila, interpretira samo na sebi specifičan način. Izložba je upravo prikaz tih neočekivanih interpretacija, koje ulivaju nadu u ljudsku vrstu – izjavio je Slavimir Stojanović povodom otvaranja izložbe.

Radno vreme galerije je od 13.00 do 20.00, nedeljom ne radi. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.