Naslovna » Izlasci » Festivali » Sedam veličanstvenih 2013 od 30. januara do 3. februara

Sedam veličanstvenih 2013 od 30. januara do 3. februara

U velikoj i maloj dvorani Sava centra (Milentija Popovića 9), od 30. januara do 3. februara, biće održano deveto izdanje festivala Sedam veličanstvenih.

Kao i prethodnih godina, Sedam veličanstvenih (Magnificent 7) predstaviće
 sedam
 najboljih
 ostvarenja
 savremenog
 evropskog
 dokumentarnog
 filma. U seleciji su filmovi koji trenutno osvajaju evropske bioskope, dobitnici Feliksa, nagrađeni na festivalima u Kanu i Karlovim Varima, a festival otvara film „U potrazi za Šugar Menom“, koji je upravo nominovan za Oskara.

Selektor festivala Tue Stin Miler kaže da „treba biti inovativan, a ujedno i poštovati korene i tradiciju“ i upravo se to radi u Beogradu sa festivalom koji je – iako ima ime američkog hit filma – „fokusiran na poeziju i nezavisno, lično pričanje priča“. Od minimalističke i originalne interpretacije socijalnog stanja jedne urbane sredine u „Poslednjim kolima hitne u Sofiji“ do divnog i punog poštovanja susreta s ljudima koje zaista retko srećemo u medijima: „Čaj ili struja“ i „Zimski nomadi“. Od portreta velikog humaniste Ulofa Palmea, koji je ubijen, kad je odlučio da prošeta do kuće posle odlaska u bioskop, do filma bogatog prikazima društva kroz vreme kakav je češki „Privatni svemir“, porodični film zadivljujuće epske tradicije.

Festival Sedam veličanstvenih je pohvala umetnosti filma, ali je i pohvala snazi same umetnosti. Dva filma se direktno na to i odnose – „U potrazi za Šugar Menom“, najuspešniji dokumentarac u 2012. na međunarodnoj sceni, govori (takođe) o tome da značajna umetnost uvek opstaje, dok je „Soundbreaker“, u duhu tog naslova, o umetniku koji teži da prekrši sva pravila da bi nama, gledaocima i slušaocima, pružio iskustvo koje nikada nećemo zaboraviti.

Festival je krajem 2012. dobio Zvezdu Beograda za jedan od najboljih projekata u domenu kulture. Pored ove, veliku Evropsku nagradu za najbolji festival i izuzetan doprinos evropskoj dokumentarističkoj kulturi, festival je dobio i od Evropske dokumentarističke mreže, tokom prestižnog međunarodnog filmskog festivala u Solunu. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Sreda, 30. januar – velika sala (cena ulaznice: 350 dinara)
(19.00) U potrazi za Šugar Menom
(21.15) Čaj ili struja

Četvrtak, 31. januar – mala sala  (cena ulaznice: 300 dinara)
(19.00) Poslednja kola hitne u Sofiji

Petak, 1. februar – mala sala (cena ulaznice: 300 dinara)
(19.00) Palme

Subota, 2. februar – mala sala (cena ulaznice: 300 dinara)
(19.00) Soundbreaker

Nedelja, 3. februar – velika sala (cena ulaznice: 350 dinara)
(18.00) Zimski nomadi
(20.15) Privatni svemir

Svi filmovi imaju titlove i na srpskom i na engleskom jeziku.