Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Slovenački Avtomobili u Domu omladine

Slovenački Avtomobili u Domu omladine

U petak, 18. januara od 21.00, u Domu omladine Beograda nastupiće slovenački bend Avtomobili. Cena ulaznice je 800 dinara u pretprodaji, a na dan koncerta 1000 dinara.

Karijera Avtomobila, sastava iz Nove Gorice, traje u kontinuitetu 30 godina, a prva tri albuma bend je objavio još dok je postojala velika ex-YU scena, i može se sa pravom tvrditi da su u ono vreme bili „jednako“ zastupljeni u medijskom prostoru Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije… Od raspada nekadašnje države, Avtomobili svoje delovanje sasvim logično vezuju za Sloveniju, gde objavljuju albume, ostajući verni bazičnim muzičkim/autorskim svetonazorima.

Avtomobili na neki svoj tekstualno rafiniran i emotivan način, kombinuju elemente rocka i modern popa, sa blagim „jazzy“ uplivima, pri čemu ozbiljna sviračka i generalno izvođačka matrica, prati strukturu songova. Bend predvode braća Vuksanović, Mirko i Marko, dok su u grupi uvek veoma kvalitetni muzičari, koji maksimalno doprinose da svaki album zvuči jednako ozbiljno, produkcijski moderno, i aranžerski koloritno. Upravo pomenuti aranžmani novogoriškog sastava, predstavljaju njihovo ubedljivo oružje, po kojem su prepoznatljivi i cenjeni.

Njihova netrendovska neposrednost uvek iznova dobija na popularnosti, čak i kod mlađih slušalaca, što pokazuje da priča o Avtomobilima još dugo neće biti završena. Energija na podijumu, kvalitet izvođenja, melodičnost i harizma izvođenih pesama će na januarskom koncertu u sali Amerikana ubediti svakoga – doduše oni nikada i nisu otišli iz Balkana, jer tragovi ostaju…

„Pozna pomlad“ je aktuelno ostvarenje na kom je deset songova. Sam materijal je ujednačen, a pesme uglavnom mirnijeg srednjeg tempa dominiraju, kao i jedna blago melanholična i setna atmosfera koja karakteriše muziku sa albuma u celini. Sa druge strane slušljivost songova je evidentna, i posle nekoliko preslušavanja dobijate potrebu da vraćate CD u player i ponovo se saživite sa porukom grupe. „Pozna pomlad“ je izdanje kakvo se u ovim godinama i očekuje od Avtomobila. Visoki izvođački standardi su i dalje prisutni, i raduje što je tako. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.