Naslovna » BG špijun » Štutgart – grad stepenica

Štutgart – grad stepenica

Štutgart je glavni grad nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, koji se nalazi na oko sat vremena vožnje od Švarcvalda.

Grad je smešten između vinograda i guste šume u blizini reke Nekar, pa su leta ponekad zaista paklena. Na relativno malom prostoru za jedan grad, zbog brdovitog predela, nalazi se oko 400 stepeništa, tj. oko 20 kilometara stepenica.

U okolini grada nalaze se brojne američke vojne baze, kao i Aerodrom Štutgart (13 km južno od centra) koji je jedini veći gradski aerodrom u Nemačkoj sa samo jednom pistom.

Najhladnije je tokom januara, sa prosekom od 0 °C, a leto traje od maja do septembra a najvrelije je, naravno, tokom avgusta.

Štutgart je jedan od najsigurnijih nemačkih gradova, važan politički centar ove zemlje. U centru je glavni trg Šlosplac, na kom se ukrštaju glavne trgovačke ulice, a tu je i park Šlosgarden, dva dvorca i nekoliko važnih muzeja. Turistima se preporučuje obilazak Manastirske crkve, Stare palate na Šilerovom trgu, barokne Nove palate, Kraljevske zgrade, Gradske galerije, Štutgartskog državnog pozorišta, Pijace (iz 1910. u stilu art nove), Glavne železničke stanice, pa i Fridrihove zgrade koja je rekonstruisana sredinom devedesetih prošlog veka. Važna je i Vilhelma, zoološki i botanički vrt, a trebalo bi pomenuti i Televizijski toranj Štutgart – prvi TV toranj na svetu izgrađen od betona, 1950.

Vino i pivo dominiraju u restoranima i barovima, a najuzbudljivije je za vreme Božićnog sajma, Letnjeg festivala i Festivala svetla, koji je čuven po veličanstvenom vatrometu.

Biznis u Štutgartu predvode Dajmler, Porše, Boš, Hjulit-Pakard i IBM, pa je logično da su sajamski centar i berza među najvećima u Nemačkoj. (Wikipedia / danubeogradu.rs; fotografije: stuttgart-tourist.de)

[slideshow id=26]

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.