Naslovna » Porodica » Sve više beba u beogradskim porodilištima

Sve više beba u beogradskim porodilištima

Beograd se može pohvaliti da je u gradskim porodilišima tokom jučerašnjeg dana na svet došlo čak 66 malih Beograđana. I inače, u poslednje vreme – sve je više beba u gradskim porodilištima.

Na pozitivan trend rasta nataliteta i ovaj svojevrstan rekord, između ostalog, utiču i konkretne mere koje grad Beograd godinama unazad sprovodi sa ciljem da se pomogne budućim roditeljima, kao i onima koji su se odlučili za više dece. Da to već daje rezultate, pokazuje i zanimljiv podatak – krajem prošle godine rodili su se prvi blizanci iz trećeg pokušaja vantelesne oplodnje, a prve bebe u ovoj godini u Beogradu bile su treće dete u svojim porodicama.

Finansiranje drugog i trećeg pokušaja vantelesne oplodnje i stalna podrška parovima koji su uključeni u ovaj proces, novčana pomoć trudnicama i porodiljama, bebi paketi koji sadrže neophodne stvari u prvim danima po rođenju deteta, SMS servis za buduće mame… najvažniji su segmenti socijalne politike grada Beograda.

Do polovine januara, finansiranjem procesa vantelesne oplodnje rođeno je 79 beba, 68 iz drugog pokušaja i 11 iz trećeg. Parovima, koji su već dobili dete u okviru programa vantelesne oplodnje, grad Beograd će ove godine pružiti još jednu besplatnu šansu da uvećaju svoju porodicu. Za dodatne savete, na raspolaganju im je Savetovalište za psihosocijalnu podršku u procesu vantelesne oplodnje u Svetogorskoj 14, koje je otvoreno 365 dana u godini, sedam dana u nedelji i može da primi oko 100 parova nedeljno.

Osim finansijske pomoći trudnicama, kao još jedna u nizu mera brige o budućim mamama u Beogradu grad je u novembru 2011. godine uveo SMS servis „Beba dolazi“. Ovu uslugu do sada je koristilo 5.350 žena, a servis putem poruka informiše trudnicu o promenama u njenom organizmu, njihovoj prirodi i toku nastalih promena.

Od 1. januara 2010. godine realizuje se i projekat „Beogradski bebi klub“, a do sada je podeljeno više od 40.000 bebi paketa. U paketu dobrodošlice se nalazi sve ono što je neophodno svakoj porodici prilikom rođenja bebe: komplet za negu bebe i majke, komplet pelena, benkice, zeke, peškir, prekrivač, kao i edukativni materijal i torba sa podlogom za povijanje.

Dobar prijem kod građana ima i akcija „Pokloni dalje“, koja ima za cilj da porodicama bez dovoljno sredstava obezbedi neophodnu dečju opremu, a koju će donirati roditelji čiji je mališani više ne koriste. Svi Beograđani koji žele da poklone opremu ili im je ona neophodna, mogu da se jave Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu na broj 7157-630 ili na e-mail pokloni.dalje@beograd.gov.rs, a automobil akcije „Pokloni dalje“ će doći na kućnu adresu da opremu preuzme ili doveze. Od početka akcije javilo se oko 400 sugrađana, a najčešće su se poklanjali kreveci, kolica, podloge za povijanje i nosiljke za bebe.

U cilju brže realizacije mera podrške porodici, podsticanja rađanja i podrške porodici sa decom, u februaru 2009. grad Beograd je doneo Odluku o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja na teritoriji Beograda, a u novembru prošle godine rok za zahtev za isplatu jednokratne pomoći produžen je na devet meseci od dana rođenja deteta. (Beoinfo)