Naslovna » BG špijun » Tel Aviv – non stop city

Tel Aviv – non stop city

Grad na obali Sredozemnog mora, deo je najnaseljenijeg i najvećeg metropolisa u Izraelu, koji se zove Guš Dan. Kao drugi grad po veličini, Tel Aviv (sa predgrađima) na 50 kvadratnih kilometara ima oko 4 miliona stanovnika…

Tel Aviv je jedno od najboljih mesta za provod, ali i gej prestonica Bliskog istoka, mesto za šoping, novogodišnji provod ali i oprez. Tel Aviv je privredno središte Izraela, u kom se nalaze brojne kompanije, trgovački, istraživački i razvojni centri.

Tel Aviv (flickr.com)Iako postoje stare građevine, grad je poznatiji po modernim zgradama, izgrađenim od tridesetih godina prošlog veka do danas, u stilu Bauhausa i Le Korbizijea, kao i po standardima 21. veka. Prelepoj arhitekturi veoma doprinosi i uzbudljiva istorija ovih prostora.

Plaže, barovi, andergraund klubovi i diskoteke, bogata ponuda u restoranima, održavaju dnevnu i noćnu zabavu na visokom svetskom nivou. Najpoznatiji svetski hotelski lanci imaju svoje mesto na obali grada koja je skoro celom dužinom odlično uređena. Glavna turistička atrakcija, pored romantične promenade, je obilazak Belog grada, koji čini oko 5.000 zgrada urađenih u Bauhaus stilu i koje su pod zaštitom Uneska. Najpoznatiji od dvadesetak muzeja su HaAretz i Muzej umetnosti. Pored nekoliko atraktivnih parkova, turistima se predlaže i obilazak Botaničke bašte.

Najbolji klubovi smešteni su u Bulevaru Rotšild, u kome se nalazi i čuveno pozorište Habima. Upravo zbog beskrajne zabave Tel Aviv zovu i „Majami Bliskog istoka“. Iako je mnogo poznatiji po noćnom životu, Tel Aviv je atraktivna letnja destinacija, sa dobro organizovanim morskim avanturama. Najpopularnije je ronjenje, surfovanje ali i druge sportske, pogotovo ekstremne aktivnosti.

Za šoping se preporučuju veliki molovi Dizengoff i Azrieli centar, kao i buvlja pijaca u Jafi. Sredinom marta se u gradu održava maraton. (danubeogradu.rs; fotografije: flickr.com/israelitourism)