Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Zgrada Generalštaba: Investitori iz UAR grade hotel

Zgrada Generalštaba: Investitori iz UAR grade hotel

Investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovani su za izgradnju luksuznog hotela na mestu gde se nalazi urušena zgrada Generalštaba u Beogradu.

Po nezvaničnim saznanjima novinara Novog Magazina, Arapi žele da na toj lokaciji sagrade najluksuzniji hotel u Evropi. Ideju o izgradnji hotela pomenuo je šeik Abu Dabija Muhamed bin Zajed prilikom nedavne posete Beogradu. Investitori do sada nisu bili zainteresovani za kupovinu zgrade Generalštaba jer taj objekat ima status spomenika kulture i ne sme mu se menjati prvobitni izgled.

Ovo zdanje u samom centru Beograda, bombardovano u proleće 1999. godine, svojevremeno je bilo procenjeno na oko 45 miliona evra jer zauzima ukupnu površinu nešto veću od 30.000 kvadratnih metara. Status spomenika kulture, čime bi se istovremeno ukinula klauzula o zadržavanju prvobitnog izgleda, moguće je promeniti. Direkcija za imovinu bi trebalo da podnese zvaničan zahtev Zavodu za zaštitu spomenika.

Zgrada Saveznog MUP-a, takođe uništena u bombardovanju 1999. godine, prodata je još 2007. godine kompaniji „Prajvat prodžekt menadžment“ za 34,5 miliona evra. Na tom mestu je trebalo da se izgradi luksuzan hotel „Plaza“ ali od tog posla do danas nema ništa.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.