Naslovna » Izlasci » Festivali » 5. Prolećna klavirska fešta od 3. marta

5. Prolećna klavirska fešta od 3. marta

Od 3. do 10. marta u Beogradu će biti održana Prolećna klavirska fešta.

Manifestacija Prolećna klavirska fešta sastavljena je od koncerata i majstorskih kurseva, kroz koje će organizator „Jugokoncert“ nastaviti da ostvaruje umetničku i obrazovnu misiju: da predstavlja pijaniste koji spadaju u vrh evropske izvođačke elite, ali i najmlađe i najperspektivnije srpske pijaniste, kojima daje „vetar u leđa“.

Festival posvećen umetnosti muziciranja na klaviru počeće 3. marta u Kolarčevoj zadužbini koncertom Sofije Guljak, ruske umetnice čija biografija uključuje mnoge prve nagrade osvojene na prestižnim pijanističkim takmičenjima i uspešne nastupe širom sveta.

Tokom trajanja festivala programi će se odvijati u dvoranama Kolarca i Skupštine grada, a publika će imatu priliku da prisustvuje interesantnim koncertima. Tu je Tamara Stefanović, koja se vraća na beogradski podijum posle dužeg vremena kao umetnica ozbiljne karijere i koju međunarodna kritika ocenjuje kao „fantastičnu i inteligentnu“ pijanistkinju; susret sa sestrama Bizjak, koje pored zapaženih solističkih karijera ostvaruju i veoma uspešne nastupe u duu, uvek je zanimljiv ovdašnjoj publici; ovoga puta Sanja i Lidija predstavljaju program sa svog nedavno objavljenog diska; publici će se posebno predstaviti i mladi polaznici majstorskih kurseva.

Na zatvaranju Fešte nastupiće Sara Vujadinović, najmlađi student doktorskih studija Univerziteta u Beogradu, a u nastavku večeri – pijanista Dejan Sinadonović, sa gudačkim kvartetom Artis iz Beča.

Beogradska publika će se na Prolećnoj klavirskoj fešti uveriti da se izvanredan umetnički doživljaj može dogoditi kako na koncertima najpoznatijih zvezda muzičke scene, tako i na koncertima još neafirmisanih studenata muzike.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Kolarčeve zadužbine. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Od 4. do 9. marta – Fakultet muzičke umetnosti
Majstorski kursevi za mlade pijaniste

Nedelja, 3 mart u 20.00 – Kolarčeva zadužbina
Sofija Guljak, klavir
Ulaznice: 200, 400, 600 dinara

Ponedeljak, 4. mart u 20.00 – Kolarčeva zadužbina
Tamara Stefanović, klavir
Ulaznice: 400, 600, 800 dinara

Utorak, 5. mart u 20.00 – Kolarčeva zadužbina
Klavirski duo Sanja i Lidija Bizjak
Veče Igora Stravinskog – Posvećenje proleća, Petruška
Ulaznice: 300, 500, 700 dinara

Četvrtak, 7. mart u 20 časova – Svečana sala Skupštine grada
Koncert mladih pijanista
završni koncert polaznika majstorskih kurseva

Nedelja, 10. mart u 19.30 – Kolarčeva zadužbina
Sara Vujadinović, klavir

Nedelja, 10. mart u 20.30 – Kolarčeva zadužbina
Kvartet Artis i Dejan Sinadinović, klavir
Ulaznice: 200, 400, 600 dinara