Naslovna » BG svaštara » ASB organizator 26. Beogradskog maratona

ASB organizator 26. Beogradskog maratona

Organizaciju ovogodišnjeg maratona Sekretarijat za sport i omladinu, na osnovu Odluke Skupštine grada Beograda o stalnoj manifestaciji u oblasti sporta od značaja za grad, poverio je Atletskom savezu Beograda (ASB), istakao je resorni sekretar Aca Kovačević.

On je na konferenciji za novinare u Starom dvoru podsetio da se grad Beograd opredelio za takvu odluku zbog velikih dugovanja u poslovanju koje je napravilo Privredno društvo „Beogradski maraton“ d.o.o. – organizator ove manifestacije u prethodnom periodu, a kome je istekao ugovor krajem prošle godine.

– Velika dugovanja, koja su se akumulirala u radu Privrednog društva „Beogradski maraton“, opredelila su grad Beograd da se buduća organizacija maratonske trke poveri ASB, instituciji koja se i finansira iz budžeta grada, kao i sva druga atletska dešavanja koju Atletski savez Srbije (ASS) organizuje u glavnom gradu – ukazao je Kovačević.

Privredno društvo „Beogradski maraton“ d.o.o je, kako je precizirao, napravilo znatna dugovanja prema atletičarima, menadžerima i ostalim učesnicima ove trke u prethodnom periodu.

– Organizacioni odbor Privrednog društva „Beogradski maraton“ obavestio nas je (sekretarijat) da ima velike probleme u svome poslovanju zbog nedostatka sponzora, kao i da dugovanja prema učesnicima Beogradskog maratona za 2010. i 2011. godinu dostižu 120.000 evra. Slična stvar se desila i 2003. godine kada su dugovanja tog preduzeća dostigla 90.000 hiljada dolara inostranog duga i 2.100.000 dinara prema domaćim partnerima. Grad Beograd je i 2008. godine izmirio dugovanja Privrednog društva „Beogradski maraton“ koja je imao prema Oliveri Jeftić od 2.050.000 dinara. Takođe je zbog istih problema i otkazana poslednja „Trka kroz istoriju“ u organizaciji istog preduzeća, kao i „Ženske trke“, iako su grad Beograd i Sekretarijat za sport i omladinu izdvojili sredstva i za te manifestacije – naveo je Kovačević, uz podsećanje da dugovanje tog preduzeća za 2012. godinu još nisu dostavljena.

On je precizirao da je sekretarijat ove, kao i prethodne godine, izdvojio sredstva u iznosu od osam miliona dinara za održavanje trke, ali i naglasio da ne treba zaboraviti da grad angažovanjem svojih javnih preduzeća, stručnih službi, kako bi ta manifestacija bila masovna i sigurna, ulaže i dodatnih 20 miliona dinara.

On je na kraju pozvao ljude iz Privrednog društva „Beogradski maraton“ da se priključe ovogodišnjoj 26. manifestaciji, čije će iskustvo biti od koristi za grad Beograd, a i pozitivna slika će otići u svet.

Generalni sekretar ASS Slobodan Branković istakao je da je odluka da se organizacija ovogodišnjeg maratona poveri ASB logična zato što je to granski savez, a i kako bi se umanjila šteta zbog lošeg poslovanja iz prethodnog perioda.

– ASB će imati punu podršku od ASS, pre svega, u ustupanju stručnog osoblja, koje je i ranije bilo angažovano na ovoj manifestaciji, jer je to, prema međunarodnim ugovorima, naša obaveza – podsetio je Branković.

Predsednik ASB Jovan Šurbatović najavio je da će za naredni maraton biti angažovani svi potencijali srpske atletike, što veći broj rekreativaca, kao i takmičari iz inostranstva u skladu sa finansijskim mogućnostima. On je takođe na kraju pozvao ljude zaposlene u „Beogradskom maratonu“ da uzmu učešće u ovogodišnjoj manifestaciji, kako bi on krajem aprila bio organizovan na vrhunskom nivou. (Beoinfo)