Naslovna » BG servis » Beo zoo vrt dobija „raj“ za ptice grabljivice i lešinare

Beo zoo vrt dobija „raj“ za ptice grabljivice i lešinare

„Crna tačka“ u Beo zoo vrtu, gde su se nalazili predratni kavezi za velike mačke, polako poprima sasvim nov izgled. Nekadašnja „moda“ da se posetiocima omogući da ovoj vrsti životinja brk, zenicu, kandžu vide izbliza sada više nije praksa u svetu, pa su one smeštene u mnogo prirodnijem ambijentu. Čitav prostor, iako je najpre bila ideja da ostane takav kakav jeste kao neka vrsta sećanja na stare dane, odlukom rukovodstva Zoo vrta postaće dom za ptice grabljivice i lešinare.

Direktor Vuk Bojović kaže da prva faza radova podrazumeva kompletnu infrastrukturnu pripremu ovog terena, a druga izradu i montažu prohromsko-staklenih kaveza i postavljanje štampanog betona.

– Grad Beograd je našao razumevanja za ovu ideju i pomogao realizaciju. To će biti nova oaza zoo vrta, prostor potpuno oplemenjen i svetski napravljen. U njemu će biti jedna moćna pumpa, zahvaljujući kojoj će voda neprestano da teče i da se filtrira, a stvaraće se iluzionistička slika da je reč o prirodnom prostoru. Ptice će se kupati u vodi jer one to obožavaju. Tu će biti i retkih vrsta roda, ždralova, kljunoroga, sekretara, gavrana, karakare i drugih, a sve će biti ukomponovano u granama drveća, tako da će moći da lete, prave gnezda i legu mlade – ističe Bojović.

Stare betonske ploče zameniće se štampanim betonom, posadiće se trava i cveće, pa se očekuje da ovo bude kutak „lep kao svilena bombona“, kaže Bojović.

Osim ovog prostora, Beogradski zoološki vrt sređuje i deo namenjen srednjim mačkama, a u planu je i da se obogati jednom od najugroženijih životinja na svetu – snežnim leopardom. Otuda ne treba da čudi što je nedavno jedna od najprestižnijih britanskih agencija „Tripadvisor“ dodelila našem „Vrtu dobre nade“ sertifikat o izuzetnosti za 2012. godinu, uz ocenu 4,5. (Beoinfo)

Beogradski zoološki vrt radi svih 365 dana u godini. Blagajna je otvorena od 8.00. Ulaznice se prodaju do pola sata pre početka sumraka. Cene ulaznica: odrasli (stariji od 15 godina) 400 dinara po osobi; deca (starosti od tri do 15 godina) 300 dinara po osobi; đačke ekskurzije (više od 15 lica) 250 dinara po osobi.