Naslovna » BG svaštara » Beograd 2020 » Beograd 2020 dobio podršku u Strazburu

Beograd 2020 dobio podršku u Strazburu

Inicijativa grada Beograda „Beograd 2020 – Evropska prestonica kulture“, dobila je podršku u okviru Rezolucije EP o Srbiji, prošle nedelje u Strazburu.

Tekst Rezolucije koji je pripremio član evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju, Jelko Kacin, usvojen je većinski. Projekat „Beograd 2020 – Evropska prestonica kulture“ time je i zvanično podržan u ključnom strateškom dokumentu Evropskog parlamenta koji se odnosi na Srbiju i njen proces evrointegracija.

„Naporan i iskren četvorogodišnji rad, originalan koncept projekta i podrška 15 evropskih gradova, učešće na najvažnijim evropskim forumima, najbolji rezultat od svih gradova i država u zvaničnim konsultacijama Evropske komisije, uključenost građana i visoka podrška kroz zvanična istraživanja, konačno su dobili potpunu afirmaciju u tekstu Rezolucije. Konačno, jula prošle godine Evropska komisija je zatražila proširenje projekta Evropske prestonice kulture i na pet zemalja koje nisu stalne članice već u statusu kandidata. Na promeni pravilnika, Odbor ‘Beograd 2020’ je najviše radio poslednjih godina i na to smo najviše ponosni. Srećni smo zbog ovog važnog trenutka za Beograd i Srbiju, ali fokuisirani na još mnogo posla i iskušenja koji stoje pred nama“, navodi se u saopštenju Organizacionog odbora „Beograd 2020“.

„Beograd 2020“ je projekat sa nacionalnom dimenzijom u okviru koga se planira zajednički nastup gradova Srbije u najznačajnijem evropskom projektu u oblasti kulture. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.