Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija u znaku Zmije

Beogradska filharmonija u znaku Zmije

U četvrtak, 7. februara od 20.00, u Kolarčevoj zadužbini, Beogradska filharmonija obeležiće Novu godinu po kineskom kalendaru i time završiti ciklus novogodišnjih koncerata za ovu sezonu.

Dana 10. februara 2013. godine, započeće 4711. kineska godina, poznata još i kao Godina Zmije. Period kada se dočekuje nova i ispraća stara godina, u kineskoj tradiciji predstavlja Praznik proleća.

Sa dirigentom Elajom fon Erlenbahom i švajcarskim violončelistom Lionelom Koteom, orkestar će izvoditi dela najpoznatijih kineskih kompozitora.
Nemački dirigent fon Erlenbah je odličan poznavalac kineske tradicije, od kako je 1997. dobio poziv da postane prvi strani šef-dirigent u Kini. Posle toga, angažovan je kao glavni dirigent Kineske nacionalne opere i baleta u Pekingu, a danas redovno sarađuje sa najpoznatijim kineskim orkestrima i nastupa u najvažnijim koncertnim dvoranama i operskim kućama u toj zemlji.

Iz programa koji je u potpunosti u duhu kineske tradicije, posebno se izdvaja koncert za violončelo „Odraz prošlosti“, kompozitora Ćigan Čena, koje je premijerno izveo čuveni Jo-Jo Ma. Kompozitor koji trenutno živi u Parizu, bio je umetnički direktor ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008. Iako odavno živi na Zapadu, nije zaboravio kineske korene i u svojim delima spaja tradicionalne kineske elemente sa zapadnim uticajima.

Već tri sezone, kao jedini orkestar u Evropi, Beogradska filharmonija obeležava nove godine različitih kultura. Na osnovu pozitivnog iskustva i velikog interesovanja publike, Filharmonija će i ubuduće relizovati ovaj ciklus, koji ima za cilj da predstavi drugačije tradicije i proslavi različitost. (danubeogradu.rs)