Naslovna » BG špijun » Cirih – vrata Alpa

Cirih – vrata Alpa

Do najvećeg švajcarskog grada najbolje je doći avionom iz Beograda, avionima kompanija Jat Airways ili Swiss, a let traje oko sat i po. Cirih, važan svetski bankarski centar, ekonomsko je i saobraćajno središte Švajcarske.

Pre nekoliko godina Cirih je proglašen za grad sa najboljim i najvišim standardom života na planeti. Pored toga što je poznat po bankama, u gradu i okolini su smeštene najpoznatije međunarodne kompanije, ali i naučno-istraživačke i obrazovne ustanove. Aerodrom Cirih-Kloten je najveći u Švajcarskoj, sa najnovijom tehnologijom, novim terminalima i velikim centrom „Airport Shopping“. Zvanični jezik je nemački.

Klima je umereno kontinentalna, a prosečna godišnja temperatura je oko 9 °С. Nalazi se na severu zemlje, na donjem kraju Ciriškog jezera na izvoru reke Limat. Nadmorska visina je oko 408 metara.

Staro gradsko jezgro je odlično očuvano i tu se nalaze brojne crkve, palate, trgovi, fontane, spomenici. Izdvajaju se Crkva svetog Petra, kao i Grosminster i Frauminster (Gospina crkva), zatim Kuća kulture, Muzej dizajna, Švajcarski narodni muzej i galerija Haus Konstruktiv. Što se šopinga tiče, iako je Cirih „brendiran“ zbog niskih poreza, cene su veoma visoke, pa je grad redovno na listi najskupljih na svetu.

Ipak, više od osamdeset klubova, 500 barova i čak 1.500 restorana, male pešačke ulice, vidikovci, predivne zgrade, kao i zlatare i prodavnice satova i čokolada čine grad veoma primamljivim za sve turiste. Najpoznatija švajcarska ulica je ciriška Langstrasse, a jedna od najvećih evropskih tehno žurki je Street Parade, koja se održava svakog avgusta. Ono što privlači ljude iz celog sveta je i blizina turističkih centara u Alpima, pa Cirih često nazivaju i „vrata Alpa“.

Turisti ne propuštaju ni obilazak jezerske promenade, Zoološki vrt, Kineski vrt, Muzej kafe (Jacob Coffee Museum)… (danubeogradu.rs; foto: Wikimedia)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.