Naslovna » BG servis » Gotova prva faza čišćenja Zemunskog keja

Gotova prva faza čišćenja Zemunskog keja

Prva faza čišćenja Zemunskog keja od mulja u dužini od 350 metara završena je nakon mesec dana neprekidnih radova, saopštavaju iz JVP „Beogradvode“.

Čišćenje priobalja Zemunskog keja zapravo predstavlja početnu fazu nastavka uređenja još 350 metara šetališta i sastavni je deo pripreme za izradu obaloutvrde i njene kompletne rekonstrukcije koja sledi u narednom periodu.

Radnici „Beogradvoda“ izvukli su više od 15.000 kubika mulja na ovom delu dunavskog priobalja. Radovi su izvođeni na dve lokacije – prvih 20 dana kod splava „Hrabro srce“, gde je izvađeno 5.000 kubika taloga, a zatim i na Zemunskom keju nizvodno od restorana „Venecija“, gde je plovnim bagerom odstranjeno preostalih 10.000 kubika.

Posao je urađen na osnovu ugovora sa Upravom za vode grada Beograda, čime je, najnovijim ulaganjem, investicija na Keju dostigla 310 miliona dinara u protekle dve godine. Uskoro se očekuje i početak druge faze, kojom se predviđa izvlačenje 20.000 kubika taloga.

Zemunski kej na kojem „Beogradvode“ izvode opsežne radove na rekonstrukciji još od kraja 2010. godine, smatra se potpuno zaštićenim od takozvanih stogodišnjih voda i sa današnjim potpuno novim izgledom predstavlja ponos ovog dela glavnog grada. (Beoinfo)