Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Učenici – profesoru“ u Galeriji ’73
Aleksandar Kaličanin

Izložba „Učenici – profesoru“ u Galeriji ’73

Od 7. (19.00) do 19. februara u Galeriji ’73 (Požeška 83a) biće otvorena izložba „Učenici – profesoru“, prvog čukaričkog likovnog pedagoškog ateljea „Sergej Jovanović“.

Sergej Jovanović rođen je u Pragu 1922. godine. Diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1948. godine. Profesionalna aktivnost Jovanovića bila je sveobuhvatna, od slikarstva, primenjene umetnosti, do pedagoškog rada. Kao istaknuti likovni stvaralac imao je značajnu ulogu u razvoju likovne kulture. Kroz atelje Sergeja Jovanovića na Košutnjaku prošlo je oko 16.000 polaznika koji su se pripremali za prijemni ispit na Univerzitetu umetnosti.

Posle smrti profesora Sergeja Jovanovića, deset najvernijih učenika i prijatelja, iz poštovanja prema svom učitelju, odlučili su da osnuju Udruženje likovnih umetnika „Sergej Jovanović“. Udruženje danas ima stotinak članova iz više gradova Srbije. Rad se odvija u likovnom ateljeu Zdenka Mužara i Spomenke Cice Milenković, u Kralja Milana 17, gde je ujedno i sedište udruženja.

Izložba se priređuje povodom obeležavanja 90 godina od rođenja profesora Sergeja Jovanovića. Radno vreme Galerije ’73 je od 10.00 do 20.00, a subotom do 15.00. Ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)