Naslovna » Izlasci » Festivali » „Krugovi“ na FEST-u
Krugovi
Krugovi

„Krugovi“ na FEST-u

Domaći film „Krugovi“ Srdana Golubovića biće prikazan u Sava centru na FEST-u, 23. februara od 19.00 i 24. februara od 13.30.

Film „Krugovi“ je zasnovan na istinitoj priči o srpskom vojniku koji je poginuo spašavajući svog komšiju, muslimana, tokom rata u Bosni. To je savremena priča o jednom junačkom delu i njegovim posledicama. Scenario za film napisali su Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, a glavne uloge igraju Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković i Vuk Kostić.

Prvi značajan uspeh, još u ranim fazama, ovaj film je ostvario učešćem u projektu Cannes’ L’Atelier, u kome se u okviru Kanskog festivala bira 15 projekata čiju produkciju vredi podržati. Takođe, scenario je osvojio nagradu International Relations ARTE Prize.

Poziv za učešće na nezavisnom filmskom festivalu Sundance koji je Robert Redford osnovao 1984, pionirski je uspeh, budući da je ovo prvi film sa naših prostora primljen u konkurenciju američkog festivala visoke kategorije. U kategoriji svetskog filma uz 12 drugih ostvarenja, Golubović je dobio specijalnu nagradu žirija za umetničku viziju.

Posle uspešne svetske premijere, evropska premijera održana je 11. februara na filmskom festivalu u Berlinu, tačno šest godina pošto je „Klopka“ debitovala na ovom prestižnom festivalu. Film je dočekan ovacijama publike i neverovatno pozitivnom ocenom novinara i kritičara, a čak će pet puta biti prikazan do kraja festivala. (danubeogradu.rs)

loading...