Naslovna » BG špijun » Larnaka – za miran, porodični odmor

Larnaka – za miran, porodični odmor

Na jugoistočnoj obali smeštena je Larnaka, treći po veličini i značaju grad Kipra, idealan za miran porodični odmor.

Grad se nalazi na po 60 kilometara do Nikozije i Limasola. Sredozemna klima daje prosečnu godišnju temperaturu od čak 25 stepeni Celzijusovih.

Najstariji kiparski grad na raskršću civilizacija imao je veoma burnu istoriju, koja može da se nasluti u gradskom muzeju ali i okolnim iskopinama. Danas je Larnaka poznata po kristalno plavom moru i čistim plažama.

Jedna od najpoznatijih građevina je pravoslavna Crkva svetog Lazara. Tvrđava Larnaka danas je muzej koji se leti pretvara u pozorište. Muslimansko svetilište Hala Sultan Teke nalazi se pet kilometara od centra grada. Ipak, turisti se mahom opredeljuju za priobalje sa šetalištem, marinom i plažama. Upravo tu, uz šetalište, non-stop tokom sezone odmora organizuje se veliki broj festivala. Najznačajnija manifestacije je Festival potopa (kataklizmos), početkom leta, koji čini mnoštvo manjih kulturnih događaja u gradu.

Statua Kimona, čuvenog atinskog generala, krasi promenadu, ali je najznačajnija lokacija Larnake ruševine starog Kitijuma. Najpopularnije plaže su Mekenzi, Finikudes i Janates. Na obodima grada je Veliko slano jezero, poznato po kolonijama flaminga, koje obično presuši tokom leta.

Najveća kiparska komercijalna luka je u Larnaki, a u blizini je međunarodni aerodrom, na koji sleću i avioni kompanije Jat Airways direktno iz Beograda, dva puta nedeljno. (danubeogradu.rs; fotografije: Wikimedia)