Naslovna » Izlasci » Film » „Najlepša je zemlja moja“ u bioskopima
Najlepša je zemlja moja

„Najlepša je zemlja moja“ u bioskopima

Nemačko-srpsko-hrvatski film „Najlepša je zemlja moja“ (My Beautiful Country) u režiji Mikaele Kezele, prikazivaće se u domaćim bioskopima. Film će premijerno biti prikazan na FEST-u, 2. (20.00, DOB) i 3. marta (13.00, Dvorana KCB; 21.00, Fontana).

Uloge tumače: Zrinka Cvitešić, Mišel Matičević, Andrija Nikčević, Danica Ristovski, Miloš Mesarović, Slavko Štimac, Eva Ras, Suzana Petričević, Velimir-Bata Živojinović.

Kosovo 1999. Srbi i Albanci su u ratu, NATO bombarduje Srbiju. Danica, mlada udovica sa dva sina, živi skromno boreći se da preživi. Dom joj je u selu koje je pretežno srpsko, blizu grada koji reka Ibar deli na srpski i albanski deo.

Njenog muža ubili su Albanci, a ta smrt je ostavila duboke posledice po porodicu. Mali Danilo od tada ne govori a Vlada je postao osobenjak koji sanja da ima bicikl. Da bi zaradio pare za njega, skače svakodnevno u Ibar i lovi ribu koju prodaje za siću vlasniku bakalnice. Iznenada Ramiz, ranjeni albanski vojnik OVK skloni se kod njih pred srpskim vojnicima. Danica ga, suprotno logici, primi i počne da leči, izlažući porodicu velikoj opasnosti. NATO bombardovanje traje i osiromašeni uranijum prouzrokuje nesagledive posledice. (danubeogradu.rs)