Naslovna » Izlasci » Pozorište » Novo pozorište u Beogradu – Le Studio

Novo pozorište u Beogradu – Le Studio

U četvrtak, 7. februara (20.00) u ulici Venizelosova 42, biće otvoreno novo pozorište u Beogradu – Le Studio – predstavom „Jedan zarez nešto“, a organizacija koja je zaslužna za njegovo otvaranje je „Kroz prozor fabrika“.

„Kroz prozor fabrika“ je do sad u istom prostoru održavala časove glume, mjuzikla i glume na francuskom (što će nastavljati da čini i nadalje), a stvarane predstave su posle toga izvođene po već postojećim pozorištima po gradu.

Članovi organizacije kažu da je prostor u kome su održavane probe i časovi „evidentno mali“, da je doživljen kao neprikladan za pozorišnu scenu i dodaju:
– Prilikom organizovanja pretpremijere predstave „Jedan zarez nešto“, taj doživljaj se promenio. Svakako nije stvar u tome da se prostor povećao. Čak su neki od nas, u nedostatku mesta za sedenje, smešteni na jastuke poređane po podu (isprva deluje neprimereno, ali ubzo shvatite da uopšte nije). Ono što se jeste dogodilo je da je stvorena intimnija atmosfera, takva u kojoj se ne osećaš nepozvano da se obratiš glumcima, da im napomeneš da ih ne čuješ, ukoliko je to slučaj ili da im odgovoriš na neko pitanje, imajući osećaj da ga postavljaju upravo tebi i skoro pa zaboravljajući da se nalaziš u pozorištu. Čini se da to može da doprinese stvaranju razlike između predstave i filma, koja se lako može zanemariti…

Upravo je interakcija sa publikom dovela do stvaranja novog pozorišta u kome će se predstave izvoditi svakog četvrtka. Prvih mesec dana, svaki posetilac će dobiti jedno besplatno piće uz kupljenu kartu, „u nadi da će ga to navesti da ostane i iznese svoje mišljenje“ posle predstave. Le Studio je zamišljen da bude pozorište za svakoga, da predstave budu svakom razumljive i da svako bude u mogućnosti da iznese neki vid analize iz svog ugla. U skladu s tim, teme koje će se u tim prilikama obrađivati su naša društveno politička pitanja (iako je režiser iz Francuske), te će stoga svima bit bliska i razumljiva, a organizatori očekuju da će biti prepoznata i kao veoma bitna.

Prva na reperotoaru je „Jedan zarez nešto“, predstava koja problematizuje odnos prema prošlosti, kako njenih likova, tako i njihove zemlje. Ovo je tragikomedija o 80-im u Jugoslaviji, inspirisana tekstovima Predraga Matvejevića, a reditelj je JeanaBaptista Demarigny. Priča prati odrastanje dva lika, pripadnika prve generacije koja nije imala priliku da nosi pionirsku kapu, ali pored toga prikazuje i širi spektar međuljudskih odnosa (njihove porodice, komšijske odnose i slično). Pošto realnost počne da razvejava dečije ideale, menja se i sam način njihovog razvitka. Postavlja se pitanje kako prihvatiti izneverena očekivanja; problematizuje se odnos ideala i realnosti.

Cena karte je 300 dinara za studente i nezaposlene i 500 dinara za sve ostale; na ulazu – 600 dinara. Zbog malo mesta, poželjno je unapred rezervisati kartu na 064/1871-731 ili lestudio.kpf@gmail.com. Po rezervisane karte može se doći svakog radnog dana od 10.00 do 15.00 u Le Studio.

Predstava „Jedan zarez nešto“ na programu je svakog četvrtka tokom februara i marta od 20.00. (danubeogradu.rs)