Naslovna » Izlasci » Pozorište » Pedeseto izvođenje predstave „Elijahova stolica“

Pedeseto izvođenje predstave „Elijahova stolica“

U četvrtak, 28. februara, na sceni Teatra „Bojan Stupica“ predstava „Elijahova stolica“ biće izvedena 50. put.

Predstavu koja je nastala na osnovu istoimenog romana Igora Štiksa režirao je Boris Liješević a u podeli su Svetozar Cvetković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Maja Izetbegović, Jelena Trkulja, Renata Ulmanski i Bane Jevtić.

Na 45. Bitefu, „Elijahova stolica“ je osvojila prvu nagradu festivala, Grand prix „Mira Trailović“, na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, dobila je pet nagrada. Za ulogu Riharda Rihtera u predstavi Elijahova stolica, Svetozar Cvetković je dobio i nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije „Miloš Žutić“.

Predstava, nastala u koprodukciji sa sarajevskim Internacionalnim teatarskim festivalom MESS, gostovala je u Sarajevu, Beču, Zagrebu, Pančevu, Ljubljani i u Crnoj Gori (Cetinje, Tivat, Podgorica).

Evropa, devedesetih godina. Poznati pisac Rihard Rihter, umoran od beznadežnih pokušaja da na pragu šeste decenije života svede račune sa samim sobom, progonjen demonima potpune spisateljske blokade i bračnog brodoloma koji je ostavio iza sebe, napušta Pariz i vraća se u rodni Beč, u kuću u kojoj je odrastao.

Tamo će, u želji da preuredi svoju staru sobu, u jednom zidu slučajno pronaći beležnicu svoje majke i u njoj već pola veka duboko zapretenu tajnu o njihovoj porodici. Rihter želi da je odgonetne do kraja i osećajući da je to deo njegove sudbine, kreće na opasan put u opsednuto Sarajevo i na još opasniji, sudbonosni put prema samom sebi… (danubeogradu.rs)