Naslovna » Izlasci » Film » Srpska premijera dokumentarca „The Startup Kids“
The Startup Kids

Srpska premijera dokumentarca „The Startup Kids“

U utorak, 12. februara od 19.00 u velikoj sali Doma omladine Beograda, premijerno će biti prikazan dokumentarac „The Startup Kids“, čiji su autori Vala Halldorsdottir i Sesselja Vilhjalmsdottir. Ulaz je slobodan.

Dokumentarni film „The Startup Kids“ je delo dve mlade Islanđanke koje su poželele da podele svoju strast prema novim tehnologijama i preduzetništvu sa celim svetom. Njihovo glavno oružje je inicijativa.

Uzele su kameru u svoje ruke i posetile sve ljude čije sajtove i aplikacije posećuju milioni ljudi dnevno. Ispred objektiva o svojim iskustvima govore osnivači najpoznatijih sajtova – Vimeo (Zak Klejn), Soundcloud (Aleksander Ljung), Dropbox (Dru Hjuston), Scribd (Trip Adler) i drugi. Publika i kritičari se slažu da dugo nisu videli dokumentarac koji inspiriše i motiviše kao „The Startup Kids“.

Menadžer u Facebook-u, Sem Lesin, bio je iskren i rekao je da je takav način života manično-depresivan. Nikada nije dobar dan. Ili doživljavate najbolji dan ikada ili mislite da ćete umreti. Osnivač Soundclouda Aleksandar Ljung je bio toliko opsednut time koliko je pokretanje ovog sajta korisno za njega da nije ni pomislio koliki bi jak uticaj imao na ceo svet. Bilo je i onih koji su bili spremni da se odreknu privatnog života zarad uspeha projekta. Takav je i pokretač Vimea, Zak Klajn koji je prijateljima i porodici poslao pismo u kom je napisao da ga oni više ne poznaju. Kao razlog je naveo da je iskulirao ljude jer ništa nije bilo važno kao Vimeo.

Posle projekcije filma biće održana i panel diskusija o statusu i perspektivama startap ekosistema u Srbiji. Startapi su firme koje baziraju svoje proizvode na tehnološkim proizvodima koji se uglavnom distribuiraju na globalna tržišta putem Interneta. Pored toga što mogu da „promene svet“ (primeri Googlea ili Facebooka) u pitanju su i biznisi koji imaju izvanredne potencijalne za ostvarivanje visokih profita uz skromna ulaganja. U Srbiji već postoji nemali broj uspešnih kompanija ovog tipa. Na diskusiji će biti reči o tome kakve startape imamo, kakvi su uslovi za razvoj novih uspešnih kompanija i šta možemo očekivati u budućnosti. Na panelu koji organizuje SEE ICT će učestvovati iskusni srpski startap preduzetnici: Boris Krstović (Newscurve), Milan Jovović (Nordeus) i Ivan Aksentijević (Groundlink). (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.