Naslovna » Izlasci » Film » Tribina „Cinema Prive – filmski leksikon“: Nebojša Krivokuća
Mediteraneo

Tribina „Cinema Prive – filmski leksikon“: Nebojša Krivokuća

U četvrtak, 21. februara od 19.00, biće održana prva u nizu tribina „Cinema Prive – filmski leksikon“ u Podroomu (Trg Republike 5). Gost je Nebojša Krivokuća, autor bloga Prešlicavanje i kreativni direktor u agenciji Communis DDB.

Autorka Jelena Đurović, pripremila je projekat u saradnji sa portalom Agit pop kojim Kulturni centar Beograda nastavlja sa obeležavanjem značajnog kulturnog jubileja – 50 godina od početka rada Dvorane KCB.

Na prvoj tribini, Nebojša Krivokuća će govoriti o svom omiljenom filmu „Mediteraneo“, ali i o omiljenim filmskim scenama, idolima, ličnim „filmskim“ pričama, uz inserte iz pomenutih ostvarenja.

Tribina traje oko sat vremena, uz mogućnost da publika postavi pitanje gostu. (danubeogradu.rs)

Prenosimo deo „filmskog“ doživljaja Nebojše Krivokuće… (Prešlicavanje)

… Kraj ulaza u Jadran postavljen je plakat za „Mediterraneo“ Gabriela Salvatorea. U sali nas je možda desetak. Na platnu se pojavljuje ispis:

„In tempi come questi la fuga e l’unico mezzo per mantenersi vivi e continuare a sognare.“
„U vremenima poput ovih, beg je jedini način da se priživi i nastavi da se sanja. “

I zatim taj široki plan pučine i sunca, ničega, zvuk talasa – i onda u kadar ulazi brod i dovozi u priču četu raspojasanih italijana poslatih u misiju postavljanja izvidnice negde na ivici Mediterana, a sve na početku drugog svetskog rata, koji gotovo niko od njih ne oseća kao svoj. Beskonačna, plava pučina – i u njemu ostrvo. Usred drugog velikog beskonačnog rata, potpuni mir.

Onda počinje i ta jednostavna muzička tema – koja se razliva mojom glavom poput vode po spečenoj zemlji i vraća pred oči sva letovanja provedena na obali mora koje sasvim sigurno više neće biti deo otadžbine, miris soli na koži toploj od stene koju svakako neko vreme neću videti, vraća pesmu zrikavaca i uživanje u hodu po uglačanom pločniku glavne ulice na Ostrvu na koje me podseća i ovo koje gledam na filmskom platnu…