Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Turizam: Kroz Beograd tragom Nikole Tesle

Turizam: Kroz Beograd tragom Nikole Tesle

Iako je u Beogradu proveo svega tridesetak sati, slavni Nikola Tesla živi u našoj prestonici na svakom koraku, a od sada i kroz novu turističku rutu „Kroz Beograd tragom Nikole Tesle“.

Ime beogradskog aerodroma, jednog bulevara, nekoliko škola, jednog instituta, dva spomenika na otvorenom, bista u zgradi državnog radija, spomen ploča na zgradi rektorata Beogradskog univerziteta, spomen muzej sa njegovim zaostavštinom i prahom, svakodnevno prisustvo njegovog portreta na licu i naličju novčanice od 100 dinara. Da li se Beograd dovoljno odužio Nikoli Tesli?

Još jedan doprinos sećanju na čoveka koji je uspeo da svojim umom i znanjem osvoji grad pre nego što je u njega stupio, a potom to uradi i jednostavnošću, skromnošću i rodoljubljem, biće program „Tesla u Beogradu – Kroz Beograd tragom Nikole Tesle“ koji će u Beogradu krajem marta početi da realizuje Centar za kulturne inicijative „Kulttura“.

„U sredu, 20. ovog meseca u 11 sati uveče došao je u Beograd čuveni elektrotehničar g. Nikola Tesla Srbin, građanin slobodne Amerike, naučenjak svetskog glasa, čije ime zanima sav obrazovan svet.“ Tako su 24. maja 1892. godine „Srpske novine“ obavestile čitaoce o poseti svog najčuvenijeg sunarodnika. Poseta je trajala dve noći i jedan dan.

Predsednik Centra Jovo Anđić pozdravio je inicijativu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka za pokretanje rute „Putevima Tesle i Stanojevića“ koja bi uključivala i delove Srbije, i koja se na izvestan način nadovezuje na program „Tesla u Beogradu“.

Ta trideset dva sata u životu genijalnog pronalazača i istoriji grada pretočeni su u tročasovni program, zamišljen kao evokacija davnog susreta mladog naučnika, čija će slava rasti sa godinama, i prestonice mlade srpske kraljevine koja žuri da se modernizuje. Ovo je jedan od nekoliko novih program kreativne radionice Centra.

Još krajem 2005. godine pokrenuta je, ističu u Centru, pa potom u u jubilarnoj 2006. godini, nastavljena inicijativa za realizaciju puta kulture „Nikola Tesla – Put jednog vizionara“. Projekat je tada dobio podršku Ministarstva nauke Republike Srbije, Ministarstva kulture Republike Srbije i Muzeja Nikola Tesla.

Posle dobijene pismene podrške direktor Centra je boravio u Luksemburgu u sedištu „Evropskog centra za kulturne puteve“, gde je projekat i lično predstavio tadašnjem direktoru Mihaelu Tomasu Penetu. Podrška je dobijena i od partnera iz Mađarske i Hrvatske i trebalo je da se početkom juna potpišu prvi partnerski dogovori. Nažalost, u tom času, jednom od članova komisije, koju je formiralo Ministarstva nauke Republike Srbije, gradskom funkcioneru iz oblasti kulture, projekat se učinio „profitabilnim“, i da ne priliči svečanoj atmosferi, pa je uverio ostale članove da ga ne podrže.

Tako su izostala sredstva za finansiranje započinjanja projekta koja su već bila planirana, pa projekat nije realizovan. Program „Tesla u Beogradu – Kroz Beograd tragom Nikole Tesle“ samo je deo tog velikog, dobro osmišljenog projekta u koji je uložen veliki istraživački rad, ali će dug prema velikom vizionaru biti bar delimično odužen na ovaj način.

Kao učesnik u formiranju puta kulture „Transromanika“, kao nacionalni koordinator za Srbiju, u početku njenog formiranja, stekao je dobar uvid u to kolika se sredstva u Evropskoj uniji ulažu u ovaj vid integracije različitih delova Evrope.

Centar planira da do sredine marta postavi internet prezentaciju na kojoj će biti dostupni termini i detalji vezani za ovaj atraktivni program kao i druge programe koji su pripremljeni za novu sezonu. (B92)