Naslovna » Izlasci » Film » Umro je Dinko Tucaković, upravnik Kinoteke
Jugoslovenska kinoteka - logo

Umro je Dinko Tucaković, upravnik Kinoteke

Jugoslovenska kinoteka objavila je da je danas umro Dinko Tucaković. Prenosimo saopštenje u celini…

„Jugoslovenska kinoteka je 23 godina sa ponosom najvaljivala kulturne intelektualne i kreativne podvige Dinka Tucakovića upravnika Muzeja Kinoteke, filmskog i TV reditelja i scenariste, novinara, esejista, erudite – čoveka koji je zaista razumeo i voleo film.

Danas, Jugoslovenska kinoteka objavljuje da je umro njen kolega Dinko Tucaković. To čini sa dubokom, nevericom i uznemirenjem.

Ali od te godine Dinko Tucaković je sebe neumorno ugrađivao u ovaj put kojim će Kinoteka ići još zadugo.

Dinko Tucaković je rođen 7. 6. 1960. u Zenici (Bosna, bivša SFRJ). Završio je srednju školu u Sarajevu (1978), i FDU u Beogradu (1984) grupu za film i TV režiju. Filmski teoretičar i kritičar, pisao je za sve glavne jugoslovenske ali i neke strane časopise.

Radio kao predavač na Fakultetu dramskih umetnosti na predmetima Filmska režija i Istorija filma, na Akademiji umetnosti BK, master class na predmetu Istorija filma, jedan od osnivača Dunav film filmske škole i šef katedre za Dokumentarni film. Od 1990. bio je upravnik je Muzeja Jugoslovenske kioteke. Od te godine Dinko Tucaković je sebe neumorno ugrađivao u ovalj put kojim će Kinoteka ići još dugo.

Bio je član programske komisije Svetske federacije filmskih arhiva, FIAF i borda Evropske federacije filmskih arhiva, ACE. Urednik izdavačke delatnosti Jugoslovenske kinoteke.

Godine 1985. režirao je film „Šest dana juna“, a 2000. finalizovao film „Država mrtvih“, posthumno delo Žike Pavlovića. Godine 2012, napisao je roman i realizovao dugometražni igran filma „Doktor Rej i đavoli“ i TV seriju u pet epizoda „Srbi u Holivudu“.

Vreme komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.