Naslovna » BG svaštara » Književnost » Booka: Frederik Begbede – Romantični egoista
Frederik Begbede
Frederik Begbede

Booka: Frederik Begbede – Romantični egoista

U četvrtak, 21. marta, u prodaji će se pojaviti novo izdanje izdavačke kuće Booka, „Romantični egoista“, koje je napisao francuska literarna superzvezda Frederik Begbede.

Ovo delo je odmah po svom objavljivanju postalo veliki bestseler, a prvi tiraž od 80.000 primeraka „planuo“ je za manje od mesec dana čime je Begbede ustoličen kao jedan od najpopularnijih ali i najkontroverznijih evropskih autora XXI veka.

Ova priča počinje 2000. godine. Oskar Difren ima trideset četiri godine. To je jedan fiktivan pisac, kao što, jelte, postoje umišljeni bolesnici. Svoj dnevnik vodi u štampi, da bi u život uneo strast. Egoista je, kukavica, cinik i opsednut seksom – ukratko, isti kao i svi muškarci.

„Dobar dan svima! Ja sam Oskar Difren, romantični egoista, neurastenični neznabožac. Gledam plavuše na biciklima. Volim jastoga na žaru, zakonom zabranjenu travu, hrskave uštipke, velike grudi boje kajsije, ljudsku nesreću.

Ljudi misle da će, kako stare, oguglati na sve, ali to nije tačno: zaljubljujemo se svakodnevno, i za to nam je dovoljan jedan pogled, ili zvonak smeh kojeg se srce odnekud seti. Nego se, jednostavno, uzdržavamo, jer znamo kuda to vodi.

Biti zaljubljen, to znači biti u čudu. Kad to stanje čuda mine, eto kraja. Često zaboravljamo da ljubav čini devedeset odsto znatiželje spram svega deset odsto straha da ćete umreti ostavljeni kao izanđalo govno“… (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.