Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Čak Profet i The Mission Express u Domu omladine

Čak Profet i The Mission Express u Domu omladine

Autentična rokenrol legenda Čak Profet (Chuck Prophet) sa bendom The Mission Express nastupiće u okviru mini srpske turneje u Novom Sadu i Beogradu 16. i 17. aprila.

„Sledeći put dolazim sa bendom!“, obećao je Čak Profet posle solo koncerta u Velikoj sali Doma omladine u februaru 2009. Četiri godine kasnije, legendarni kantautor, vrsni gitarista i harizmatični zabavljač, vraća se na „mesto zločina“.

Između dva dolaska u Srbiju, objavio je dva albuma: 2009. „Let Freedom Ring!“, kako je sam rekao – „politički album za apolitične ljude“, razočarani pogled na srušeni američki san i to iz haotičnog Meksiko Sitija, koji je sa svojih 2000 metara nadmorske visine dao idealnu distancu da se stvari sagledaju iz druge perspektive.

Posle nezaboravne meksičke avanture, usledio je povratak kući i pravo ljubavno pismo mestu koje najviše voli. Aktuelni, dvanaesti solo album „Temple Beautiful“, nazvan po već dugo zatvorenom kultnom klubu u San Francisku u kom je gledao neke od svojih prvih koncerata (Black Flag, Dead Kennedys), predstavlja pravu odu gradu u kojem sa manjim prekidima živi od najranije mladosti. Čak je i ime njegovog aktuelnog pratećeg benda The Mission Express, inspirisano „gradom magle“ – to je, inače, naziv autobuske linije koja prolazi kroz „njegov“ deo grada.

Sa nepunih 50 godina, Čak Profet proživeo je nekoliko vratolomnih rokenrol života, ali svako će vam reći da poslednjih desetak u njegovoj karijeri predstavljaju kreativni i „ljudski“ vrhunac. Čovek kog je rokenrol uzeo pod svoje sa 18 godina, nemalo puta je išao „do pakla i nazad“, ali
se, na našu sreću, svaki put vraćao snažniji i bolji, iskusniji i mudriji.

Da nije muzičar, bio bi, bez problema, urnebesni stand-up komičar ili najzabavniji profesor „škole roka“. Čak Profet je jedan od onih likova koji, ne samo svojom muzikom, već i besprekornim usmenim predanjem održava rokenrol mit živim – priče i anegdote koje taj zna, ne pišu ni u jednoj knjizi, ni u jednom dokmentarcu. Njegova lična fascinacija grupom The Clash naterala ga je da čak osnuje ad-hoc tribjut bend Spanish Bombs, sa kojim izvodi kompletan album „London Calling“.

Njegov prepoznatljivi stil (i to naročito ritmično-lirsko sviranje Telekastera) posut je zlatnom prašinom velikih prethodnika Toma Petija, Brusa Springstina, Džima Morisona, Nila Janga, i naravno, Boba Dilana. On suvereno vlada rok, pop, soul i kantri senzibilitetom – kao pravi mlađi brat Kita Ričardsa, Vejlona Dženingsa ili Pola Vesterberga.

Njegove pesme su sve češće na repertoaru poznatih TV serija i filmova (True Blood, Californication, Sons of Anarchy, L Word, P.S. I Love You), a njegovi producentski radovi su sve zapaženiji (poput uvodne špice serije True Blood, pesme Džejsa Evereta “Bad Things“).

Prateći bend The Mission Express čine njegova harizmatična i talentovana supruga Stefani Finč (klavijature, glas), Džejms De Prato (gitara), Rasti Miler (bas) i Kajl Kaprista (bubanj).

Gosti-domaćini na beogradskom koncertu biće ‘svetska, a naša’ rok atrakcija Milana Glavaškog, Rebel Star, dok je predgrupa za nastup u Novom Sadu grupa Ragman.

Ulaznice za beogradski koncert moći će da se kupe od 5. marta po pretprodajnoj ceni od 1.200 dinara na svim prodajnim mestima Eventima, kao i u kafeu Šikarica (Skadarska 22) i u prodavnici ploča Pinball Wizard Records (TC Eurocentar, Makedonska 30).

Karte za koncert u Novom Sadu u pretprodaji su po ceni od 800 dinara (1.000 na dan koncerta) preko Gigstix prodajne mreže. (danubeogradu.rs)