Naslovna » BG svaštara » Drugi april je Svetski dan osoba sa autizmom

Drugi april je Svetski dan osoba sa autizmom

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, koje čine roditelji dece i odraslih osoba sa autizmom, obeležiće Svetski dan osoba sa autizmom. Centralna manifestacija biće održana na hipodromu Zoološkog vrta grada, 2. aprila od 11.00 do 13.00. Ulaz u Vrt će biti besplatan od 10.30 do 11.00.

Tradicionalno će biti postavljeno „Jaje lepih želja“, metalna konstrukcija visine 2,5 m u koje će građani ulaziti i na parčetu papira ostavljati svoje želje i poruke podrške osobama sa autizmom I njihovim porodicama. Ono je simbol ljušture u kojoj žive osobe sa autizmom i njihove porodice, a koje je nametnuto od strane društva i sistema u kom živimo. Moto manifestacije je „Roditelji osoba sa autizmom imaju samo jednu želju, koja je tvoja?“

U interaktivnim radionicama – osobe sa autizmom i deca bez invaliditeta šaraće drvena jaja, slikati i vajati. Organizovan je i bogat kulturno umetnički program, a nastupiće hor „Čarolije“, deca sa autizmom članovi hora „Svitac“, mladi sa autizmom, KUD „Veliko kolo“ iz Novog Sada i karate klub „Nippon“. Sponzori su obezbedili besplatna pića učesnicima i posetiocima.

Kao i prethodnih godina, manifestaciju će podržati i veliki broj poznatih ličnosti (Leontina, Prljavi Inspektor Blaža, Raško Katić, članovi sportskog kluba Crvena zvezda i mnogi drugi), a otvoriće je Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić.

Beogradsko udruženje će ovom manifestacijom napraviti još jedan korak ka cilju da se javnosti skrene pažnja na osobe sa autizmom kao i članove njihovih porodica, kojima je zbog specifičnosti problema neophodna kontinuirana podrška. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.