Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Džoni Roten i Public Image Ltd, 13. juna u SKC-u

Džoni Roten i Public Image Ltd, 13. juna u SKC-u

Uticajna britanska grupa Public Image Limited, koju prevodi Džon Lajdon (poznat i kao Džoni Roten), legendarni pevač i lider Sex Pistolsa, održaće prvi celovečernji koncert u Srbiji, 13. juna u SKC-u.

Posle odličnog, ali sažetog nastupa na prošlogodišnjem festivalu Belgrade Calling, biće ovo prilika da se pored dobro poznatih pesama, fanovima predstave i sa novim albumom „This is PIL“. Kapacitet koncerta ograničen je na svega 1.400 ulaznica koje se prodaju po ceni od 1.800 dinara na blagajnama Eventima i knjižare „Laguna/Delfi“.

Paralelno sa odbijanjem da sa Sex Pistols uđe u Rokenrol dvoranu slavnih, Lajdon ostaje dosledan sebi i na prvom albumu posle 20 godina diskografske pauze benda Public Image Ltd, odlučuje da odbije i sve ponude velikih izdavača i novo studijsko izdanje finansira u okviru sopstvene „PIL Official“ etikete i nezavisnog distributera „Cargo Records“.

Kritika je ovog puta složna sa uvek lojalnom bazom iskrenih ljubitelja benda, pa se nižu citati poput „Zaboravite Pistolse, Public Image Ltd. je vredan pažnje“ (The Times), „Često vas zapanji Lajdonova odlučnost da krene u neistraženu teritoriju, da se uputi u, kako istoimena pesma na albumu kaže, u dublje vode“ (Guardian) ili „Jednostavno je zadovoljstvo čuti Lajdona kako umešno peva o trnovitim temama sa prepoznatljivim stilom i petljom, dok mu leđa čuva vešt bend“ (Mojo).

PIL iza sebe imaju bogatu diskografsku karijeru, započetu odmah po raspadu Sex Pistolsa i smatraju se jednim od veoma uticajnih i inovativnih bendova na svetskoj sceni. Iako se mahom svrstavaju u alternativni rok i post-pank, PIL su zabeležili i značajan uspeh sa pet singlova u Top 20 britanske zvanične liste, baš kao i sa pet od ukupno devet studijskih albuma plasiranih u prvih dvadeset na listi albuma.

Pažnju najšire publike stiču sa nezaobilaznim singlovima iz osamdesetih „Rise“, „This Is Not a Love Song“, „Flowers of Romance“ i „Death Disco“. Iskusnija publika još pamti „Monsters of Alternative Rock“ turneje sa grupama New Order i The Sugarcubes, preteču popularnog Lollapalooza festivala, te svakako izrazito uticajni album „Metal Box“ kojeg je „Rolling Stone“ magazin svrstao u 500 najboljih izdanja svih vremena.

PIL u Beograd 13. juna dolaze da po prvi put naprave jedan sveobuhvatniji koncertni presek, kao i da opet pod vedrim nebom izvedu ovdašnjoj publici sada već odomaćene numere „One Drop“, „Out of the Woods“ ili „Reggie Song“. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.