Naslovna » Izlasci » Izložbe » Eko izložba „Beograd iz dva ugla“ od 19. do 31. marta
Beograd iz dva ugla: Nenad Vučković - Lepe reči
Beograd iz dva ugla: Nenad Vučković - Lepe reči

Eko izložba „Beograd iz dva ugla“ od 19. do 31. marta

U Galeriji Stubovi (UK „Palilula“, Mitropolita Petra 8) biće otvorena multimedijalna izložba „Beograd iz dva ugla“, od 19. (19.00) do 31. marta. Autori su Nenad Vučković i Nemanja Miščević, a urednik i realizator programa Gabriela Vasić.

Polazeći od pozicije „ekonomije rasipništva“, simptomatične za srpsko drustvo u tranziciji, umetnici ne čekaju da država uredi polje ekonomske efikasnosti i sistema reciklaže. Slikar Nenad Vučković transformiše plastične otpatke u umetnički materijal koji koristi za svoje reljefe i skulpture koje izvodi u javnom prostoru.

Paralelno sa tim ostavlja poruke u javnom prostoru, koje upućuju na poštovanje „bontona“ prema prirodi. Fotograf Nemanja Miščević istražuje prostore gradske deponije, kao materijal za umetničku fotografiju, koja je – osim što je svedočanstvo vremena u kojem živimo – i aktivistički apel ka transformaciji tog toksičnog prostora nadomak Dunava i Vinče, kao jedne od kolevki ljudske civilizacije.

Društvo koje želi da krene napred, prvo treba da se oslobodi svih žala prošlosti (od otpada pa do destruktivnih kulturnih modela i navika), a za početak bi moglo da se suoči sa legatom koji ostavlja generacijama koje dolaze (zakoni, društveni konstrukti, institucije, životno okruženje…).

Na otvaranje izložbe je poželjno poneti plastične zapušače od različitih industrijskih proizvoda, kako bi umetnik Nenad Vučković u toku otvaranja izložbe napravio dvodimenzionalnu instalaciju u okviru svog performansa „Fantastična pojava razumevanja“ što će mlađi kolega Miščević moći da dokumentuje. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.